The Sunday Times: Vācija gatavojas atjaunot obligāto militāro dienestu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss
Aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss Foto: dpa/picture-alliance / dpa/Scanpix

Nākamnedēļ Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss saņems ziņojumu par to, kādas varētu būt iespējas atjaunot obligāto militāro dienestu. Tā būtu tikai daļa no plašāka pasākumu plāna, kura galvenais uzdevums ir padarīt valsti gatavu karam, raksta “The Sunday Times”.

“Taču Berlīnē, kas atrodas gandrīz 300 jūdžu attālumā no tuvākajām Krievijas robežām, nav tādas tieša apdraudējuma sajūtas, kāda valda Skandināvijas un Baltijas valstīs. Viena no nesen veiktajām aptaujām parādīja, ka 52% vēlētāju atbalsta kāda veida iesaukuma atjaunošanu, bet 43% ir pret to,” teikts publikācijā.

Raksta autori norāda, ka šī ideja populārāka to cilvēku vidū, kuri vecāki par 60 gadiem, to skaitā ir daudzi gados vecāki vīrieši, kuriem ir atmiņas par dienesta gaitām armijā Aukstā kara laikā. Tomēr jauniešu līdz 30 gadu vecumam vidū 59% ir principiāli pret šo koncepciju.

“Kanclers Olafs Šolcs (SPD) ir viens no tiem, kuri savulaik atteicās no militārā dienesta savas pārliecības dēļ. Būdams radikāls kreisais jaunietis un pārliecināts skeptiķis, 1984. gadā viņš nolēma savu valsts dienestu pildīt nevis bruņotajos spēkos, bet gan pansionātā. Viņš arī teica, ka atgriešanās pie militārā dienesta “nav laba ideja”,” ziņoja plašsaziņas līdzekļi.

Marta sākumā žurnāls “Der Spiegel” ziņoja par iespējamo obligātā militārā dienesta atjaunošanu Vācijā. Saskaņā ar “Der Spiegel” sniegto informāciju Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss jau ir pasūtījis šāda dienesta modeļu izstrādi.

Pistoriuss vēloties izveidot tādu militārā dienesta modeli Vācijas federatīvajā republikā (VFR), kas veicinātu “vispārējo sociālo ilgtspējību”. Par paraugu tam tiktu ņemta Zviedrija.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu