Pašvaldību vēlēšanās Turcijā pirmo reizi pēdējo 20 gadu laikā opozīcijas kandidātu saņem vairāk balsu nekā varas partija

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Turcijā ir notikušas pašvaldību vēlēšanas. Pēc 57 % balsu saskaitīšanas opozīcijā esošā Republikāņu tautas partija (CHP) pirmo reizi 20 gadu laikā ieņēma pirmo vietu (pēc provizoriskiem datiem par to nobalsoja 37,46 % vēlētāju, bet par valdošo partiju - 36,54 %).

Runājot par lielākajām pilsētām, pašreizējais Ankaras mērs Mansurs Javāšs no RNP ir pārliecinošā vadībā ar 58,8 % vēlētāju atbalstu. Viņa pretinieks Turgut Altınok no valdošās Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) pašlaik ir ieguvis 33,23 % balsu.

Stambulas mērs Ekrems Imamoglu, arī no Republikāņu tautas partijas, pēc balsu skaitīšanas ieguva 50,4 % balsu, savukārt valdošās partijas pārstāvis, bijušais vides ministrs Murats Kurums saņēma 40,87 % vēlētāju atbalstu.

Izmiras pilsētā, kas ir ievērojams RNP atbalsta punkts, opozīcijas pārstāvis Cemil Tugay pēc balsu skaitīšanas ir vadībā ar 48,23 % balsu. Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) kandidāts Hamza Dag saņēma 37,06 % balsu. Tajā pašā laikā AKP kandidāti pārsvarā ir vadībā mazākās apdzīvotās vietās.

Turcijas pašreizējais prezidents Redžeps Tajips Erdogans uzvarēja pagājušā gada maijā notikušajās prezidenta vēlēšanās. Viņš saņēma 52% balsu, bet viņa sāncensis Kemals Kiličdaroglu – 48%.

Balsstiesības ir 61 miljonam Turcijas pilsoņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu