Sanktpēterburgā un vēlāk arī Helsinkos svētdien bijusi jūtama nejauka smaka; tās avots tā arī nav noskaidrots (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Somijas galvaspilsētā Helsinkos agrā svētdienas pēcpusdienā bija jūtama dīvaina smaka. Šī parādība neaprobežojās tikai ar Helsinkiem, bet nenosakāmās izcelsmes smaka, kas nedaudz atgādināja sēra smārdu, bija jūtama pat Porvoo un Espoo, ziņo Helsinku glābšanas dienests.

Smakas cēlonis vēl nav noskaidrots. Svētdien ap plkst. 15.30 Helsinku glābšanas dienests paziņoja, ka saskaņā ar pašreizējo informāciju smaka nerada draudus veselībai, ziņo laikraksts “Helsingin Sanomat”.

Glābšanas dienestam par smaku ziņots pēc plkst. 15.00 vairākos izsaukumos no diezgan plašas teritorijas. Smakas avots tika izmeklēts, plaši sadarbojoties iestādēm Helsinku glābšanas dienesta vadībā. Tika iesaistīta Helsinku policija, Somijas robežsardze, Somijas Meteoroloģijas institūts, Somijas Vides institūts un Ārkārtas situāciju reaģēšanas centrs.

Svētdien plkst. 17.10 Glābšanas dienests paziņoja, ka smakas avots vēl nav identificēts.

Robežsardze pārbaudīja Somu līča jūras teritoriju. Par situāciju sazinājās arī ar Igaunijas iestādēm. Radiācijas un kodoldrošības iestāde ziņoja, ka radiācija nav konstatēta.

Tomēr glābšanas dienests paziņoja, ka uzrauga situāciju, un deva norādījumus cilvēkiem aizvērt logus un izslēgt ventilāciju, ja telpās jūtama spēcīga smaka. Glābšanas dienests arī ieteica cilvēkiem meklēt medicīnisko palīdzību, ja smakas ietekmē rodas kādi simptomi.

Gaisa kvalitāti smaka neietekmēja, bet saskaņā ar gaisa kvalitātes rādītājiem situācija ir līdzīga kā citās siltās pavasara dienās: galvenā problēma ir ielu putekļi.

Ap plkst. 15.20 arī sēra dioksīda koncentrācija gaisā bija “normāli zema”.

Smaka nāk no Krievijas?

Arī Sanktpēterburgā tika konstatēta dīvaina smaka. Krievijas plašsaziņas līdzekļi ziņojuši par asu smaku, kas jau vairākas dienas jūtama pilsētā un tās apkārtnē.

Degošas gumijas smaka bija īpaši izplatīta Sanktpēterburgas rietumu daļā, Somu līča piekrastē.

Kopš sestdienas vakara Helsinku virzienā no dienvidaustrumiem, t. i., Igaunijas vai Krievijas ziemeļu piekrastes tuvumā, ir ieplūdušas gaisa masas, svētdien paziņoja Somijas Meteoroloģijas institūts. Tas nozīmē, ka, piemēram, vulkāna izvirdums Islandē, visticamāk, nav šīs smakas cēlonis.

Pēc Somijas Glābšanas departamenta teiktā, agrā pēcpusdienā saņemtais Glābšanas departamenta ziņojums par negadījumu ar bīstamu vielu Kalasatamā nebija saistīts ar smaku.

Arī “Neste” naftas pārstrādes rūpnīcā Porvoo un pilsētā notiekošā vērienīgā ledus kušana, kas sāksies pirmdien, nav saistīta ar mulsinošo smaku, “Helsingin Sanomat” informēja naftas pārstrādes rūpnīcā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu