Par starptautisko sankciju pārkāpšanu tiesā prokremlisko aktīvistu Lindermanu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Prokremliskais aktīvists Vladimirs Lindermans.
Prokremliskais aktīvists Vladimirs Lindermans. Foto: Ieva Makare/LETA

Rīgas pilsētas tiesa trešdien, 3. aprīlī, plkst.10 turpinās skatīt krimināllietu, kurā par starptautisko sankciju pārkāpšanu apsūdzēts prokremliskais aktīvists Vladimirs Lindermans, informē tiesa.

Iepriekš Valsts drošības dienests (VDD) ar septiņām personām saistītos objektos Rīgā un tās apkaimē veicis tiesas sankcionētas izmeklēšanas darbības saistībā ar aizdomām par Eiropas Savienības (ES) sankciju pārkāpšanu, tai skaitā arī Lindermanu.

Procesuālās darbības veiktas VDD izmeklētā kriminālprocesā saskaņā ar Krimināllikuma pantu "par Eiropas Savienības un citu starptautisko organizāciju noteikto sankciju vai par Latvijas Republikas noteikto nacionālo sankciju pārkāpšanu", informēja VDD.

Izmeklēšanā iegūtā informācija rada pamatu aizdomām, ka notikusi saimnieciskā resursa nodošana personai, pret kuru vērstas ES sankcijas par darbībām, ar ko tiek grauta Ukrainas teritoriālā integritāte, suverenitāte un neatkarība.

Procesuālo darbību laikā VDD ir ieguvis apjomīgu informācijas kopumu, kas ietver datu nesējus un dokumentus.

Portāls "Meduza" vēsta, ka dienests esot aizturējis vairākus cilvēkus, kuri sadarbojās ar "Sputnik" un "Baltnews", kas ietilpst aģentūrā "Russia Today" ("Krievija šodien").

"Russia Today" ir Krievijas valdības kontrolēts mediju konglomerāts, kas raida dažādās valodās un izplata Kremļa propagandu.

Aizturēto vidū esot bijušais "Baltnews" galvenais redaktors Andrejs Jakovļevs, Andrejs Solopenko un publicists Lindermans, sociālajā tīklā "Facebook" pavēstījusi "Baltnews" darbiniece Alla Berezovskaja. Arī pati Berezovskaja tikusi aizturēta, bet pēc nopratināšanas, tāpat kā pārējie, atbrīvota.

Prokrieviskais aktīvists Lindermans iepriekš figurējis vairākos VDD izmeklētos kriminālprocesos. Piemēram, šogad aprīlī VDD izbeidza 2018.gadā sākto kriminālprocesu par Latvijas Krievu savienības (LKS) rīkoto sapulci pret pakāpenisku pāreju uz latviešu mācību valodu vispārējās izglītības iestādēs. Šajā lietā bez Lindermana figurēja vairākas personas, tostarp, LKS līdere Tatjana Ždanoka, Lindermans, un prokremliskais aktīvists Aleksanrs Gapoņenko.

2018.gada beigās Augstākā tiesa (AT) atstāja negrozītu Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru divi Krievijas pilsoņi un Lindermans attaisnoti saistībā ar 2015.gada vasarā notikušo incidentu Nacionālo bruņoto spēku Ādažu bāzē.

Savulaik Lindermanam bija uzrādītas apsūdzības par aicinājumiem gāzt valsts varu un sprāgstvielu glabāšanu. Lindermanu izsludināja starptautiskajā meklēšanā un Krievija viņu 2008.gadā izdeva Latvijai. Tiesa gan viņu vēlāk attaisnoja.

Jau ziņots, ka Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP), ievērojot ES Padomes noteiktās sankcijas, nolēmusi aizliegt Latvijā izplatīt septiņas "RT" (iepriekš zināms kā "Russia Today") grupas programmas, kas Latvijas drošības iestāžu vērtējumā ir ietekmīgākie Krievijas propagandas kanāli Rietumos.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu