Ukraina samazina mobilizācijas vecumu no 27 līdz 25 gadiem (20)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Lai papildinātu karavīru rindas, Ukraina trešdien samazinājusi mobilizācijas vecumu no 27 līdz 25 gadiem.

Jaunais mobilizācijas likums stājās spēkā dienu pēc tam, kad to parakstīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Ukrainas parlaments to pieņēma pagājušajā gadā.

Kādēļ prezidents vilcinājās ar likuma parakstīšanu, nav skaidrs. Viņš to publiski nekomentēja, un amatpersonas nesniedza nekādus paskaidrojumus un klusēja arī par to, cik daudz jaunu karavīru valsts cer iegūt un kādās vienībās.

Iesaukšana armijā ir sensitīvs jautājums Ukrainā, ņemot vērā pieaugošo kājnieku un munīcijas trūkumu. Ukrainas karavīru vidējais vecums ir aptuveni 40 gadi, līdzīgi kā Krievijas armijā, norāda militārie analītiķi.

Daļa ukraiņu bažījas, ka gados jaunu pieaugušo izslēgšana no darbaspēka radīs negatīvu efektu, jo vēl vairāk kaitēs kara izpostītajai ekonomikai, bet karavīru trūkums kļuvis par aktuālu problēmu, Kijivai gatavojas gaidāmajai Krievijas ofensīvai vasarā.

Zelenskis ir reti pieminējis mobilizācijas jautājumu, bet parlamentā pēdējos mēnešos par to ir notikušas garas debates.

Pagājušā gada decembrī Zelenskis paziņoja, ka Ukrainas bruņotie spēki vēlas mobilizēt vēl līdz 500 000 karavīru. Tik plaša mobilizācija Ukrainai izmaksātu 13,4 miljardus ASV dolāru, toreiz sacīja Zelenskis.

Jāapsver arī, vai karavīri, kas pašlaik atrodas frontē, tiks mainīti rotācijas kārtībā, vai arī laisti atvaļinājumā uz mājās, piebilda prezidents.

Ukrainas Aizsardzības ministrijas statistika liecina, ka oktobrī Ukrainas armijā bija gandrīz 800 000 karavīru. Šajā skaitā nav iekļauta Nacionālā gvarde un citas vienības. Kopumā formas tērpus ir uzģērbis aptuveni miljons ukraiņu.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu