Ja, dzirdot nosaukumu "Saab", prātā nāk tikai vecais, uzticamais "sābiņš", daudz esi palaidis garām. Pirms gandrīz 90 gadiem nodibinātā "Zviedru lidmašīnu korporācija" (Svenska Aeroplan Aktiebolaget jeb SAAB) sāka ar militāro aviāciju, un tagad tas ir milzīgs aizsardzības koncerns, kas ražo gan iznīcinātājus, gan zemūdenes, gan radarus, gan vieglo bruņojumu. Jau 25 gadus "Saab" klientu vidū ir arī Latvijas Bruņotie spēki.

Militārā sadarbība Zviedrijas un mūsdienu Latvijas starpā sākās neilgi pēc neatkarības atgūšanas, kad Zviedrija atdāvināja katrai Baltijas valstij pamatīgu daudzumu militārā aprīkojuma un nosūtīja zviedru virsniekus kā instruktorus, kuri palīdzēja apmācīt modernos Latvijas, Lietuvas un Igaunijas bruņotos spēkus.

Krievijas 2022.gada 24.februāra iebrukums Ukrainā pielika punktu Eiropas valstu ilūzijām, ka karš šajā reģionā vienkārši nav iespējams. Pēdējos divus gadus Eiropas valstis ne vien militāri atbalsta Ukrainu tās cīņā pret iebrucējiem, bet arī strauji atjauno un attīsta pašas savas aizsardzības spējas. Reģionā notiek vērienīgas un biežas starptautiskās militārās mācības, un daudzas NATO dalībvalstis paaugstina aizsardzības budžetu līdz vēl nepieredzētam līmenim. Lai atturētu Krieviju no iespējamas agresijas NATO austrumu flangā, arī Latvija plāno līdz 2027.gadam palielināt tēriņus aizsardzībai līdz 3% no IKP – un TVNET rīcībā esoša neoficiāla informācija liecina, ka tas varētu notikt pat ātrāk.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X