Turcijā pēc pašvaldību vēlēšanām izceļas protesti

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Pēc vēlēšanu iestāžu lēmuma liegt ieņemt mēra amatu kurdu izcelsmes politiķim, Turcijas dienvidaustrumos un Egejas jūras reģionā izcēlušies protesti un policija aizturējusi 89 cilvēkus, platformā "X" trešdien paziņojis Turcijas iekšlietu ministrs Ali Jerlikaja.

Vietējās vēlēšanu iestādes liedza ieņemt mēra amatu Tautas vienlīdzības un demokrātijas partijas (DEM) kandidātam Abdullaham Zejdanam, lai gan viņš svētdien notikušajās pašvaldību vēlēšanās uzvarēja cīņā par Vanas mēra amatu. Viņš ieguva aptuveni 55% balsu, paziņoja DEM, kas ir apstrīdējusi vēlēšanu iestāžu lēmumu.

Mēra amatu ieņems prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana pārstāvētās islāmistu Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) kandidāts, kas palika otrajā vietā ar 27% balsu.

Opozīcijā esošā centriski kreisā Republikāņu tautas partija (CHP), kas pašvaldību vēlēšanās pārspēja AKP, nosodīja lēmumu par Vanas mēra posteni un aicināja to pārskatīt.

Vietējās vēlēšanu iestādes apgalvo, ka Zejdanam ir sodāmība un viņam nevajadzēja kandidēt vēlēšanās, vēsta ziņu aģentūra "Anadolu". DEM apgalvo, ka viņš par šo lēmumu tika informēts tikai pēc vēlēšanām.

Šis incidents atsauc atmiņā kurdu politiķu masveida atlaišanu no amatiem 2019.gadā. Kurdu Tautas demokrātiskā partija (HDP) togad pašvaldību vēlēšanās ieguva 65 mēru amatus, tomēr valdība lielāko daļu no viņiem atbrīvoja no amata, kā ieganstu minot iespējamu saistību ar terorismu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu