Kozlovskis par dziļviltojumu izmantošanu vēlēšanās rosina sodīt ar bargu cietumsodu (3)

TVNET/LETA
Papildināts 13:47, 6. aprīlis, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.
Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. Foto: Edijs Pālens/LETA

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV) iesniedzis alternatīvu priekšlikumu, kādā veidā kriminalizēt dziļviltojumu izmantošanu vēlēšanās.

Priekšlikums Krimināllikumam paredz noteikt, ka par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus un tikt ievēlētai, izmantojot automatizētu datu apstrādes sistēmu, jāpiemēro cietumsods līdz pieciem gadiem.

Pašlaik Krimināllikumā jau paredzēts sods par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus un tikt ievēlētai vai brīvi piedalīties tautas nobalsošanā, brīvi piedalīties parakstu vākšanā likuma vai tautas nobalsošanas ierosināšanai vai Eiropas pilsoņu iniciatīvas atbalstīšanai, ja kavēšana veikta, lietojot vardarbību, viltu, draudus, uzpirkšanu vai citā prettiesiskā veidā.

Iekšlietu ministrijas (IeM) priekšlikums paredz noteikt, ka par augstāk minētajām darbībām, ja tās izdarītas, izmantojot automatizētu datu apstrādes sistēmu, sodītu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar naudas sodu.

Tādējādi, gadījumos, kad attiecīgās darbības tiktu veiktas, izmantojot dziļviltojuma tehnoloģiju, tās tiktu atzītas par sevišķi kaitīgām un par tām būtu piemērojams bargāks sods, norāda Kozlovskis.

IeM priekšlikuma pamatojumā norādīts, ka šāds noziedzīgs nodarījums tiktu klasificēts kā smags noziegums, kas dotu plašākas pilnvaras kriminālprocesu veicošajām amatpersonām un mazinātu noziedzīgā nodarījuma izdarītāju iespējas izvairīties no kriminālatbildības.

Kā ziņots, Saeima konceptuāli atbalstījusi grozījumus Krimināllikumā, kas paredzēs sodu par dziļviltojumu tehnoloģiju izmantošanu vēlēšanu procesa ietekmēšanai.

Grozījumus iesniedza koalīcijas deputāti Andrejs Judins (JV), Agnese Krasta (JV), Ainars Latkovskis (JV), Andris Šuvajevs (P) un Gunārs Kūtris (ZZS).

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu