Aptaujā noskaidrots, kāda tipa dzīvokļus Latvijā iegādājas visbiežāk

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Latvijā aktīvākais segments mājokļu tirgū aizvien ir dzīvokļi padomju laikos būvētās tipveida jeb sērijveida mājās, un visbiežāk tiek iegādāti remontēti divistabu dzīvokļi 464.sērijas jeb "lietuviešu projekta" mājās, informēja "Luminor Bank" pārstāvji, atsaucoties uz bankas apkopoto informāciju.

"Luminor Bank" apkopotie dati liecina, ka "Top 3" pieprasītākie dzīvokļi ir 464.sērijas mājās jeb tā sauktajos "lietuviešu projektos", Hruščova laika projektos un specprojektos. Tiem ir liels piedāvājums un salīdzinoši pieejamas cenas, kā arī šie projekti plaši ir pieejami.

"Luminor Bank" mājokļu kreditēšanas vadītājs Kaspars Sausais informē, ka pēc lieluma pieprasītākie joprojām ir divistabu dzīvokļi. Pēdējā laikā palielinājies pieprasījums pēc izremontētiem dzīvokļiem, jo būtiski kāpušas remonta cenas, un tā veikšanai ir nepieciešams arī laiks.

Meklējot labāko dzīvokli iegādei, viens no svarīgākajiem izvēles faktoriem ir atrašanās vieta, un tas ir viens no sērijveida ēku plusiem, salīdzinot ar jaunajiem projektiem, norāda Sausais. Sērijveida ēkas ar tipveida dzīvokļiem ir praktiski visās ekonomiski aktīvajās lokācijās, turklāt to piedāvājums ir salīdzinoši plašs. Šie dzīvokļi ir arī cenas ziņā pieejamāki vairumam kredītņēmēju, salīdzinot ar jaunajiem projektiem.

Vienlaikus kā lielāko mīnusu sērijveida dzīvokļiem Sausais min ēku kopējo tehnisko stāvokli, kas daudzos gadījumos varētu būt labāks - it īpaši energoefektivitātes ziņā. Tas arī veido salīdzinoši lielus komunālo rēķinu maksājumus. Daudzviet ir novecojuši arī ēku tehniskie risinājumi, piemēram, stāvvadi, kas regulāri izraisa avārijas situācijas.

Sausais skaidro, ka tehniskais stāvoklis lielā mērā ir atkarīgs no tā, kā māja tiek uzturēta - vai tiek veikti plānveida remontdarbi vai tikai novērsti avārijas gadījumi. Daudzos gadījumos nav domāts par regulāriem ieguldījumiem māju tehniskā stāvokļa uzlabošanā, kā arī māju renovācijā, kas tiek veikta salīdzinoši reti. Biežākās problēmas ir saistītas ar novecojušo ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmu, tāpat uzmanība jāpievērš jumta stāvoklim.

Eksperts prognozē, ka cenas tipveida dzīvokļiem tuvākajā nākotnē saglabāsies esošajā līmenī ar tendenci palielināties. Taču liela nozīme ir mājokļa atrašanās vietai - pieprasītākajos rajonos, piemēram, Āgenskalnā, Teikā un centrā, mājokļu cenas varētu augt straujāk.

Jau vēstīts, ka Igaunijas "Luminor Bank" pagājušajā gadā Baltijas valstīs strādāja ar peļņu 194,7 miljonu eiro apmērā, kas ir par 56,1% vairāk nekā 2022.gadā. Bankas aktīvi 2023.gada beigās bija 15,492 miljardu eiro apmērā.

Latvijā strādā "Luminor Bank" filiāle. Pēc aktīvu apmēra "Luminor Bank" filiāle Latvijā ir ceturtā lielāka banka Latvijā. Banku kontrolē ASV investīciju kompānija "Blackstone".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu