Kā pareizi mazgāt drēbes: 10 rupjas kļūdas, kas sabojā rezultātu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Krakenimages.com/Shutterstock

Teju ikviens ir piedzīvojis nepatīkamu pārsteigumu, izņemot drēbes no veļas mašīnas un secinot, ka apģērbs ir sabojāts – sarāvies, izstaipījies, sakrāsojies vai tajā parādījušies caurumi. Ko darām nepareizi? Kādi knifiņi jāņem vērā, lai nesabojātu ne drēbes, ne veļas mašīnu? Šajā rakstā analizēsim biežāk pieļautās kļūdas, mazgājot veļu, un skaidrosim, kā no tām izvairīties.

Ja vēlies, lai tava veļas mašīna kalpotu ilgāk un drēbes vienmēr būtu tīras un labi smaržotu, ir pienācis laiks uzzināt, no kādām kļūdām jāizvairās, lai tās ar laiku nekļūtu par kaitīgiem ieradumiem.

Nepareizi ievietot zeķes veļas mašīnā

Ikviens no mums ir lauzījis galvu par mūžseno jautājumu, kur pēc mazgāšanas pazūd zeķes. Šīs mistiskās parādības skaidrojums ir pavisam vienkāršs – nereti zeķes, apakšveļa un citi nelieli apģērba gabali mēdz iejukt starp citām drēbēm. Arī tev notikti ir gadījies pēc krietna laika atrast pazudušo zeķi spilvendrānas stūrī vai sporta bikšu starā.

Vēl viena "pazudušo zeķu" teorija skaidro, ka tās tiek ierautas veļas mašīnas mehānismā. Internetā pieejami video, kur parādīts, kā gar gumijas blīvi zeķes mēdz iekļūt dziļāk veļas mašīnas mehānismā. Protams, jaukt ārā ierīci, lai izķeksētu zeķes, nav gudra doma, bet pēc katras mazgāšanas vajadzētu rūpīgi pārbaudīt vietu pie mašīnas durtiņām – aiz gumijas.

Ja vēlies, lai veļas mašīna beidz zagt tavas zeķes, mazgā tās, ievietojot tīkliņauduma maisiņā, kādi pieejami ikvienā saimniecības preču veikalā.

Pārāk cītīgi berzt traipus

Šis paradums tikai pasliktina situāciju un bojā audumu. Labāk lietot saudzīgāku metodi: nekavējoties apstrādāt traipu ar šim nolūkam paredzētu līdzekli – jo ātrāk to izdarīsi, jo ​​labāk.

Lai nesabojātu savu iecienītāko T kreklu vai svārkus, iekrāsojot uz tiem neiztīrāmu pleķi, traipa apstrādei vienmēr izmanto baltu drāniņu.

Apstrādā cietušo vietu ar līdzekli traipu neitralizēšanai, virzoties no traipa ārējām malām uz centru, lai tas neizplatās vēl vairāk.

Neaizvilkt rāvējslēdzējus

Mazgāšanas laikā rāvējslēdzēja "zobiņi" var aizķerties aiz citiem apģērba gabaliem un, centrifūgai griežoties, tos neglābjami sabojāt. Problēmas risinājums ir ļoti vienkāršs –

pirms drēbju ievietošanas veļas mašīnā vienmēr aizvelc visus rāvējslēdzējus. 

Lai vēl vairāk aizsargātu īpaši delikātas drēbes, mazgājiet tās, ieliekot šim nolūkam paredzētā maisiņā.

Mazgāt apģērba gabalus, kas paredzēti ķīmiskai tīrīšanai

Protams, nav teikts, ka obligāti notiks kas slikts, ja izmazgāsi, piemēram, zīda blūzi, bet vispirms būtu jāpārbauda krāsu noturība. Lai to izdarītu, iemērc vates tamponu maigā mazgāšanas līdzeklī un viegli paberzē audumu kādā neuzkrītošākā apģērba gabala vietā, lai pārbaudītu, vai krāsa ir gana noturīga. Ja tests cieš neveiksmi, vari pāris reizes iemērkt apģērbu delikātai veļai paredzētā mazgājamā līdzekļa šķīdumā, uzmanīgi izskalot, cenšoties nestaipīt, un pēc tam nekavējoties ietīt dvielī, lai atbrīvotos no liekā mitruma.

Tomēr ir apģērbi, ar kuriem tomēr nevajadzētu eksperimentēt, mazgājot tos augšminētajā veidā: āda, zamšāda, daži zīda veidi, jebkurš apģērbs ar dekoratīviem elementiem, kā arī ar sarežģītu griezumu un stingru struktūru, piemēram, dabīgu audumu žaketes.

Izmantot pārāk daudz mazgāšanas līdzekļu

Ja veļas mazgāšanas līdzekli vai mīkstinātāju izmanto pārāk lielos daudzumos vai koncentrācijā, efekts var būt gluži pretējs – šo produktu atliekas nebūs izmazgājamas no drēbēm pat pēc vairākkārtīgas skalošanas, kas var radīt augsni mikrobiem un ādas kairinājumu.

Tomēr ir izņēmumi.

Ja ir paaugstināta ūdens cietība, gluži pretēji, ir nepieciešams izmantot nedaudz vairāk mazgāšanas līdzekļa nekā parasti.

Tādēļ, pirms ķeries pie darba, izlasi lietošanas instrukciju un ievēro ražotāja norādes par ieteicamo daudzumu – tas palīdzēs ne vien sasniegt vēlamo rezultātu, bet arī ieekonomēt naudu.

Ieturēt pauzi starp mazgāšanas reizēm

Ja iekrājies lielāks daudzums mazgājamās veļas, pēc viena mazgāšanas cikla pabeigšanas daudzi nogaida vismaz stundu vai pat ilgāk, lai ļautu veļas mašīnai "atpūsties", pirms sāk nākamo mazgāšanu. Patiesībā mazgāšana bez pārtraukumiem ir ne tikai ērta, bet arī energoefektīva, jo ierīce darbības laikā jau ir uzsilusi un līdz ar to nākamajā ciklā nedaudz samazināsies enerģijas patēriņš.

Mazgāt krāsainas drēbes ar līdzekli, kas paredzēts baltajai veļai

Reizēm mēs vieglu roku izmantojam pirmo veļas mazgāšanas līdzekli, kas mājās pagadījies pa ķērienam, nepievēršot uzmanību, kādam nolūkam produkts ir paredzēts. Izmazgājot balto veļu ar krāsainajai paredzētu veļas mazgāšanas līdzekli, nekas ļauns nenotiks, bet, mazgājot krāsainas drēbes, der ielāgot, ka ar baltajai veļai paredzētu līdzekli tu riskē sabojāt apģērbu. Kādēļ tā? Jo šiem līdzekļiem nereti pievieno balinātāju vai citas aktīvās vielas, kas palīdz atbrīvot audumu no pelēcīgas un dzeltenīgas nokrāsas, bet krāsainai veļai šīs sastāvdaļas var kaitēt.

Ja pēc mazgāšanas apģērbs ir zaudējis spilgto krāsu vai nosēts ar pleķiem un gaišām svītrām, tā ir droša zīme, ka, izvēloties mazgāšanas līdzekli, esi pieļāvis kļūdu.

Lai izvairītos no šāda scenārija, ielāgo, ka krāsainas drēbes var mazgāt tikai ar tām paredzētiem veļas mazgāšanas līdzekļiem, piemēram, Persil Color Active Gel Deep Clean želeju, kas satur unikālu aktīvo sastāvdaļu apvienojumu, kurš efektīvi noņem traipus un piešķir perfektu spilgtumu krāsainajam apģērbam, lai tas nekļūtu pelēcīgs un neizbalētu pat pēc vairākām mazgāšanas reizēm, savukārt baltām drēbēm derēs teju jebkurš līdzeklis.

Aizpogāt kreklu pogas

Tā var šķist ļoti saprātīga ideja, bet faktiski šī kļūda noved pie tā, ka kreklu pogas diezgan ātri nokrīt. Tāpēc pirms ievietošanas veļas mašīnā rūpīgi jāpārbauda, ​​vai visas pogas ir atpogātas.

Vienā piegājienā mazgāt pārāk daudz drēbju

Lūdzu, uzmanīgi izlasi savas veļas mazgājamās mašīnas instrukciju un ievēro ražotāja norādījumus par ierīces veiktspēju. Centies nesastūķēt centrifūgā pārāk daudz drēbju, jo, lai veļa labi izmazgātos, ir vajadzīga brīva vieta, pretējā gadījumā apģērba gabali saburzīsies un nekļūs nevainojami tīri.

Pārāk liels drēbju daudzums bojā arī veļas mašīnu, radot pārlieku lielu spiedienu uz amortizatoriem un gultņiem.

Netīrīt veļas mašīnu

Mēs bieži aizmirstam, ka arī pati veļas mašīna ir jātīra. 

Veicot regulāru veļas mašīnas tīrīšanu, uzlabosi gan veļas mazgāšanas kvalitāti, gan arī ierīces kalpošanas laiku, jo laika gaitā veļas mašīnas iekšpusē var uzkrāties mazgāšanas līdzekļi, nogulsnes, putekļi un baktērijas.

Tas var ne tikai radīt nepatīkamu aromātu drēbēm, bet arī pasliktināt veļas mašīnas darbību. Vēl viena kļūda, ko mēdzam pieļaut, – nereti pēc tam, kad veļas mašīna savu darbiņu ir paveikusi, tās durvis uzreiz tiek aizvērtas. Lai nesāktu veidoties pelējums un nepatīkama smaka, pēc drēbju mazgāšanas veļas mašīnas durvis uz laiku jāatstāj vaļā, līdz ierīce izžūst.

Raksts tapis sadarbībā ar "Henkel".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu