Pieaugot nelegālo migrantu centieniem iekļūt Polijā, Lietuva apliecina valsts institūciju gatavību (1)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Saistībā ar pēdējā laikā pieaugošajiem nelegālo migrantu centieniem no Baltkrievijas iekļūt Polijā Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite apliecinājusi valsts institūciju gatavību reaģēt.

"Mēs vēlamies apliecināt, ka Lietuva kontrolē situāciju, modrības līmenis ir visaugstākais," ceturtdien preses konferencē sacīja ministre.

Viņa teica, ka nepieciešamības gadījumā robežsargiem palīgā varētu tikt aicināta arī armija un citi dienesti.

"Algoritmi jau sen ir sagatavoti un pilnveidoti," apliecināja Bilotaite.

Saskaņā ar Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta rīcībā esošajiem jaunākajiem datiem aizvadītajā diennaktī Polijā no Baltkrievijas puses mēģināja iekļūt 450 nelegālo migrantu. Tikmēr uz Lietuvas robežas tika atklāti septiņi ārvalstnieki, kas nelikumīgi mēģināja šķērsot robežu no Baltkrievijas puses.

Pēc Lietuvas robežsargu teiktā, migranti mēģinājuši iekļūt Polijā vairākās grupās pa vairākiem simtiem cilvēku, uzvedušies agresīvi un nācies izmantot armijas palīdzību.

Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta vadītājs ģenerālis Rustams Ļubajevs žurnālistiem teica, ka Polijas robežsargiem veiksmīgi izdevies konfliktu atrisināt un nepieļaut nelegālo migrantu iekļūšanu Polijā. Kā teica Ļubajevs, pārkāpums Polijā notika robežas posmā, "kas vēl tikai tiek aprīkots, tur vēl nav pilnībā izveidota visa infrastruktūra".

Viņš atklāja, ka migranti apmētāja Polijas robežsargus ar akmeņiem un viņiem bija pašdarināti darbarīki. Cietušo incidentā nav.

Bilotaite sacīja, ka viņai nav izlūkošanas informācijas, ka pie Lietuvas robežas varētu notikt līdzīgi robežpārkāpumu gadījumi.

"Taču no tā, ko mēs novērojam uz robežas ar Poliju, redzam tendenci, ka, ja šīs personas netiek ielaistas, saglabājas risks, ka šīs personas organizēti var tikt iestumtas mūsu vai Latvijas teritorijā," sacīja ministre.

Viņa pauda pārliecību, ka migrantu grupas parādīšanos uz robežas ar Poliju organizēja Baltkrievijas režīms un robežsargi.

Pēc Ļubajeva domām, migrācijas tendences reģionā ir negatīvas, bet pagaidām nav nepieciešams iesaistīt Lietuvas armiju.

Polijā pēdējā laikā katru dienu tiek reģistrēti aptuveni divsimt piecdesmit mēģinājumi šķērsot robežu, savukārt Lietuvā šādu mēģinājumu ir maz.

Jau vēstīts, ka šogad uz Baltkrievijas robežas novērsti kopumā 160 mēģinājumi nelikumīgi iekļūt Lietuvā.

No 2021.gada gada 3.augusta, kad saskaņā ar Bilotaites rīkojumu robežsargi sāka nelegālos imigrantus piespiest doties atpakaļ, neatļautās vietās šķērsot robežu liegts kopumā vairāk nekā 22 100 reižu. No 2021.gada sākuma līdz šim rīkojumam Lietuvā tika aizturēti apmēram 4200 nelegālie migranti, savukārt 2022.gadā kopumā robežsargi iekļūšanu Lietuvā nelegālajiem migrantiem liedza vairāk nekā 11 200 reižu. 2023.gadā tas notika 2643 reizes.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu