Medijs: Turcija piedāvā Zelenskim un Putinam jaunu miera līguma projektu (11)

CopyLinkedIn Draugiem X
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans. Foto: NECATI SAVAS/EPA

Turcija Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim un Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam piedāvājusi jaunu miera līguma projektu, ceturtdien, 11. aprīlī, vēsta izdevums "Novaja Gazeta Jevropa", atsaucoties uz avotu.

Projekts tiek virzīts ar Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana starpniecību, un tā ir Turcija puses iniciatīva.

Dokumenta teksts šobrīd ir visām trim pusēm - Turcijai, Krievijai un Ukrainai, apliecināja avots.

Projekts ir balstīts pirmo Stambulas sarunu dokumentos, un daļa 2022.gada maija formulējumu ir iekļauta jaunajā tekstā.

Miera iniciatīvu varētu atbalstīt vairāki Eiropas politiķi, iniciatīva atbalstīšanai tiks piedāvāta arī dažām Globālo Dienvidu valstīm.

Projekts paredz sekojušus punktus: ASV un Krievijas apņemšanās nekādos apstākļos nepielietot kodolieročus, kā arī stratēģisko ieroču samazināšanas līguma ("New START") atjaunošana un nosacījums, ka nākotnē no tā vienpusējā kārtā izstāties nevarēs; aizliegums iejaukties otras valsts iekšējās lietās jebkādā veidā, kas var izsaukt valdības destabilizāciju.

Kara iesaldēšana atbilstoši esošajai frontes līnijai; apņemšanās 2040.gadā sarīkot referendumus - Visukrainas referendumu par valsts ārpolitisko kursu, kā arī starptautiski kontrolētus referendumus visās Ukrainas teritorijās, ko kara iesaldēšanas brīdī būs anektējusi Krievija; Ukrainas ārpusbloku statuss līdz 2040.gadam.

Tāpat projekts paredz gūstekņu apmaiņu pēc formulas "visi pret visiem", kā arī Krievijas atteikšanos no iebildumiem pret Ukrainas iestāšanos Eiropas Savienībā.

Izdevums gan norāda, ka šāda projekta pieņemšana ir visai mazticama. Tas ir jau vismaz devītais šāda veida projekts.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu