Aptauja: Latvijā gandrīz puse autovadītāju cenšas braukt ekonomiskāk (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Degvielas uzpilde.
Degvielas uzpilde. Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā gandrīz puse jeb 44% autovadītāju cenšas braukt ekonomiskāk, informēja SIA "Miltton Latvia" pārstāvji, atsaucoties uz "Carlsberg 0.0 atbildīgas braukšanas indeksa" aptauju.

Savukārt 21% aptaujāto norādīja, ka drīzāk neizmanto ieteikumus, kas veicinātu ekonomiskāku braukšanu, 18% autovadītāju neko nezina par ieteikumiem ekonomiskākai braukšanai, bet 12% autovadītāju nebrauc ekonomiski un neizmanto nekādus ieteikumus.

Analizējot vīriešu un sieviešu paradumus, secināts, ka vīrieši 52% gadījumu cenšas braukt ekonomiskāk, bet sievietes - 35%.

Drošas braukšanas skolas vadītājs Jānis Vanks norāda, ka, palielinoties degvielas cenām, aizvien biežāk autovadītāji mēdz aizdomāties, kā braukt ekonomiskāk un taupīt degvielu, tomēr ekonomiska braukšana nozīmē arī drošu braukšanu.

Viņš norāda, ka viens no veidiem, kā sekmēt ekonomisku braukšanu, ir pārbaudīt spiedienu riepās, jo ir svarīgi noteikt pareizo spiediena līmeni, lai izvairītos no pastiprinātas riepu dilšanas un tās nebūtu jāmaina tik bieži.

"Liela daļa autovadītāju joprojām izvēlas visu gadu braukt ar ziemas riepām, cerībā, ka tā ieekonomēs, tomēr ziemas riepām ir cits gumijas sastāvs un karstām vasaras dienām tās nederēs. Izvēloties vasarā braukt ar ziemas riepām, palielināsies arī degvielas patēriņš, tāpēc katrā gadalaikā ieteicams braukt ar attiecīgajiem laikapstākļiem paredzētām riepām," piebilst Vanks.

Tāpat viņš iesaka veikt auto riteņu savirzi, lai automobiļa riteņi atrastos ģeometriski pareizi pret pašu auto, kas arī sekmēs degvielas ekonomēšanu.

"Carlsberg 0.0 atbildīgas braukšanas indekss" ir bezalkoholiskā alus "Carlsberg 0.0" pētījums, kas tapis sadarbībā ar Drošas braukšanas skolu un pētījumu centru "Norstat". Pētījumā, kas veikts 2024.gada janvārī, piedalījās 1000 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu