Video Prasa obligātu Eiropas Savienības valstu solidaritāti bēgļu uzņemšanā; Latvijas politiķiem viedokļi krasi atšķiras (17)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Gareth Fuller

Eiropas Savienība nobalsojusi par gadiem ilgi diskutēto dalībvalstu solidaritātes sistēmu patvēruma meklētāju uzņemšanā, vēsta Panorāma. 

Atbalstītā iecere nozīmē visā Eiropas Savienībā vienotus noteikumus par patvēruma lūgšanas procedūrām, pārbaudēm uz robežas, ātrāku aizsardzību patvērumu saņēmušajiem, ātrāku atpakaļatgriešanu, ja patvērumu nepiešķir, lielāku aizsardzību nepilngadīgajiem un ģimenēm ar bērniem.

Obligātās solidaritātes principu jau atkal kritizē, piemēram, Polija, kam nepatīk prasība, ka valstīm, kas negribēs patvēruma meklētājus uzņemt un izlīdzināt slogu ar citām dalībvalstīm, nāksies par to samaksāt, ieskaitot naudu speciālā fondā.

Latvijā līdzīgi uzskata pašlaik opozīcijā esošā Nacionālā apvienība. Tā atzīst ES centienus ierobežot migrāciju par labiem, bet solidaritātes principu – nē.

Latvijas maksa par patvēruma meklētājiem, ko mēs atteiktos uzņemt, būtu salīdzinoši maza – 2 miljoni eiro vienreizēja iemaksa.

Latvija no jaunās sistēmas drīzāk būs ieguvēja - tāda ir valdības pozīcija, ko šajā jautājumā pauž iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis ("Jaunā Vienotība").

Kā rīkoties Latvijai, vai labāk maksāt vai tomēr uzņemt patvēruma meklētājus – gala lēmums būs jāpieņem Saeimai. Paredzams, ka jaunā sistēma Eiropas Savienībā varētu tikt ieviesta aptuveni divu gadu laikā.

Vairāk skaties sižetā!

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu