Ārlietu ministrijas: Latvija atbalsta Palestīnas valstiskuma nostiprināšanu divu valstu sarunu ceļā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
ĀM preses sekretāre Diāna Eglīte.
ĀM preses sekretāre Diāna Eglīte. Foto: Zane Bitere/LETA

Latvija primāri atbalsta abu pušu sarunas kā labāko ceļu uz divu valstu risinājumu un Palestīnas valstiskuma nostiprināšanu, skaidroja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte, atbildot uz jautājumu, vai Latvija plāno atzīt Palestīnu kā valsti.

ĀM pārstāve uzsvēra, ka Latvija atbilstoši kopīgajai Eiropas Savienības (ES) nostājai atbalsta miermīlīgu divu valstu risinājumu saskaņā ar starptautiski atzītajiem parametriem, kuru pamatā ir 1993. un 1995.gada Oslo vienošanās, kā arī 1967.gada robeža.

"Pašreizējā eskalācija vēlreiz apliecina nepieciešamību meklēt noturīgu konflikta risinājumu, kas balstītos divu valstu principā. Palestīnu pašlaik ir atzinušas 138 pasaules valstis, tostarp 9 ES dalībvalstis, tomēr tas nav ļāvis panākt konflikta risinājumu. Tādēļ primāri atbalstām abu pušu sarunas kā labāko ceļu uz divu valstu risinājumu un Palestīnas valstiskuma nostiprināšanu," akcentēja Eglīte.

ĀM ieskatā ir svarīgi apturēt pašreizējo konflikta eskalāciju, kā arī sniegt atbalstu palestīniešu tautai un Palestīniešu pašpārvaldei, kas ir viens no nākotnes Palestīnas Valsts centrālajiem elementiem. Pēc Eglītes paustā, šādu pieeju atbalsta arī ES un vairākums tās dalībvalstu.

Kā vēstīts, Norvēģijas premjerministrs Jūnass Gārs Stēre uzsvēra, ka Norvēģija ir gatava atzīt palestīniešu valsti kopā ar citām valstīm. Viņš norādīja, ka šāds lēmums būtu pieņemams ciešākā koordinācijā ar "līdzīgi domājošām valstīm".

Pagājušā gada novembrī Norvēģijas parlaments pieņēma valdības priekšlikumu, ka valsts ir gatava atzīt neatkarīgu palestīniešu valsti.

Arī Spānija ir "apņēmusies atzīt Palestīnu kā valsti, cik vien drīz iespējams, kad būs atbilstoši apstākļi un veidā, kam būtu vispozitīvākā ietekme uz miera procesu", norādīja Spānijas premjers Pedro Sančess.

Jau rakstīts, ka pagājušā gada 7.oktobrī palestīniešu grupējuma "Hamās" sarīkotajā slaktiņā Izraēlā teroristi noslepkavoja aptuveni 1160 cilvēkus, galvenokārt civilpersonas, un sagrāba apmēram 250 ķīlniekus. Daļa ķīlnieku ir atbrīvoti.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu