ASV bloķē ANO locekles statusa piešķiršanu Palestīnai (5)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV ceturtdien izmantoja veto tiesības ANO Drošības padomē, lai bloķētu pilntiesīgas ANO locekles statusa piešķiršanu Palestīnai.

Balsojums, kurā jau bija gaidāms ASV veto, notika vairāk nekā sešus mēnešus pēc tam, kad Izraēla sāka militāru ofensīvu Gazas joslā, atbildot uz palestīniešu grupējuma "Hamās" brutālo 7.oktobra uzbrukumu Izraēlas dienvidiem.

12 no 15 Drošības padomes dalībvalstīm atbalstīja rezolūcijas projektu, kurā ieteikts piešķirt Palestīnai pilntiesīgas ANO locekles statusu. Lielbritānija un Šveice balsojumā atturējās, bet ASV balsoja pret, izmantojot savas veto tiesības.

Rezolūcijas projekts tiktu pieņemts, ja vismaz deviņas no 15 Drošības padomes loceklēm balsotu "par" un neviena no pastāvīgajām Drošības padomes loceklēm - Ķīna, Francija, Krievija, Lielbritānija un ASV - neizmantotu savas veto tiesības.

Ja priekšlikums būtu pieņemts, to nodotu balsojumam ANO Ģenerālajā asamblejā, kur tā pieņemšanai nepieciešams divu trešdaļu balsu vairākums.

Palestīnas pašpārvaldes vadītāja Mahmuda Abasa birojs nosauca ASV veto par "kliedzošu agresiju" un "pamudinājumu turpināt genocīda karu pret mūsu tautu (..) kas virza reģionu vēl tuvāk bezdibeņa malai".

Rezolūcijas projekts aicināja ieteikt Ģenerālajai asamblejai "Palestīnas Valsts uzņemšanu par ANO locekli", nomainot tās pašreizējo novērotājas statusu, kāds Palestīnai ir kopš 2012.gada.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu