Prāņa atkāpšanās: JVLMA Studējošo pašpārvalde publicē atklātu vēstuli (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Guntars Prānis.
Guntars Prānis. Foto: Evija Trifanova/LETA

Pēc Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) rektora Guntara Prāņa atkāpšanās studenti jūtas droši par tālāko virzību uz atklātu un studentcentrētu vidi, pauda JVLMA Studējošo pašpārvaldē.

Februārī akadēmijā tika uzsākta anonīma anketēšana studentu vidū par seksuāla rakstura uzvedību akadēmijā ar mērķi apjaust kopējo situāciju. Atbildes bija pieejamas dažiem Studentu pašpārvaldes locekļiem, Senāta priekšsēdētājai, rektorātam un akadēmijas juristei. Apkopojot iegūtās atbildes, kļuva skaidrs, ka seksuāli un emocionāli neētiska rīcība JVLMA pastāv jau ilgstoši un tiek īstenota sistemātiski.

Pašpārvaldē uzskata, ka rektoram ir pienākums zināt, kas notiek viņa vadītā augstskolā. "Ja tik augstu stāvošai personai ir bijis iespējams daudzu gadu garumā "palaist garām", ka akadēmijā notiek psiholoģiska un seksuāla rakstura vardarbība,

tad šī persona diemžēl nav piemērota rektora amatam," pauž pašpārvaldē.

Tajā atzīst, ka pirmajās marta nedēļās pašpārvalde nejuta pārliecinošu rektora līderību un atbildības uzņemšanos ne akadēmijas iekšienē, ne sabiedriskajā informācijas telpā. Studentu uzticību Prānim mazināja arī personiskās liecības, kas tika saņemtas no daudzām, savstarpēji nesaistītām personām. Esošie un bijušie studenti un pasniedzēji stāstīja par vēršanos pie rektora ar sūdzībām par mācībspēku neētisku rīcību, tai skaitā vulgāru un neķītru leksiku, nevēlamu seksuāla rakstura uzmanību un komunikāciju, mobingu, favorītismu un citu. Tā kā šīs personas neuzrakstīja oficiālus iesniegumus, pamatoti baidoties apdraudēt savu karjeru, aktīva rīcība no rektora puses nav sekojusi.

Prānis paudis, ka nekad nav saņēmis jebkādu informāciju par seksuāla rakstura pāridarījumiem akadēmijā. Uz jautājumiem par konkrētajiem gadījumiem, no kuriem daļa ir izskanējusi arī publiskajā telpā, Prānis atbildējis, ka "šādas sarunas viņš neatceras". Lai arī rektorāts ir sācis aktīvu darbu pie akadēmijas drošas vides plāna izveides, Studējošo pašpārvaldei ir radies iespaids, ka bez publiskās sensācijas radītā spiediena šī problēma tā arī paliktu noklusēta un nerisināta. Tā uzskata, ka šāda pasivitāte norāda uz neieinteresētību risināt situāciju un nepietiekamu izpratni par psiholoģiskās un seksuālās vardarbības izpausmēm un tās brīdinājuma signālu atpazīšanu.

Domājot par pārmaiņām, kas akadēmijā gaidāmas rektora atkāpšanās dēļ, Studējošo pašpārvalde jūtas droši par tālāko virzību uz atklātu un studentcentrētu vidi. Tās sadarbība ar JVLMA Padomi ir bijusi un turpina būt ļoti veiksmīga un abpusēji cieņpilna. Tāpat tā jūt pastāvīgu padomes iniciatīvu sadarboties un vēlmi aktīvi iesaistīt visu nozīmīgo lēmumu pieņemšanā.

Studējošo pašpārvalde ir gandarīta, ka seksuālās un emocionālās vardarbības tēma sabiedrībā ir aktualizēta, taču ar bažām raugās uz sabiedrības un mediju tendenci publiski iztirzāt nepārbaudītu, anonīmu informāciju. Lai arī anonīmas anketas ir visefektīvākais veids aptuvenās situācijas apzināšanai kādas institūcijas iekšienē, pašpārvalde uzskata, ka ir pilnīgi nepieņemami Latvijas sabiedriskajos medijos publiskot liecības, kurās tiek atklāta apsūdzētās personas identitāte, tajā pašā laikā nodrošinot pilnīgu anonimitāti liecības iesniedzējam.

"Šāds rīcības modelis, ja uztversim to par normu, var apdraudēt jebkuru sabiedrības locekli. Sekas, ko šādas situācijas nodara publiskotajai personai, var būt traģiskas. Sevišķi tad, ja anonīmā liecība bijusi nepatiesa vai arī informācija tajā tikusi sagrozīta," pauž pašpārvalde.

JVLMA Studējošo pašpārvalde aicina ikkatru iesaistīties tādas sabiedrības veidošanā, kurā cietušie justos droši ar oficiāliem iesniegumiem vērsties tiesībspējīgās institūcijās. Arī JVLMA Studējošo pašpārvalde dara un turpina darīt visu, lai akadēmijā radītu drošu un atklātu vidi.

Kā sākotnēji vēstīja Latvijas Televīzija, JVLMA ir saņēmusi iesniegumus par iespējamu tās pasniedzēju seksuālu uzmākšanos studentēm. Līdz šim disciplinārsods piemērots vienam pasniedzējam, vēl viens pasniedzējs atstādināts bez iespējām sazināties ar studentiem.

Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar izskanējušo informāciju par JVLMA pasniedzēju iespējamo uzmākšanos studentēm. Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma nodaļas par noziedzīgu nodarījumu pret tikumību un dzimumneaizskaramību.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu