Latvijā norisinājies Eiropas čempionāts muitas kinologiem un dienesta suņiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts Ieņēmumu dienesta kinologa ar darba suns Džeroms, kurš preses konferences laikā par narkotiku izplatību jauniešu vidū nodemonstrēja narkotisko vielu meklēšanu pasta sūtījumos.
Valsts Ieņēmumu dienesta kinologa ar darba suns Džeroms, kurš preses konferences laikā par narkotiku izplatību jauniešu vidū nodemonstrēja narkotisko vielu meklēšanu pasta sūtījumos. Foto: Toms Koklītis/LETA

Latvijas muitas kinologu komanda ieguvusi trešo vietu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes šonedēļ rīkotajā Eiropas atklātajā čempionātā muitas kinologiem ar darba suņiem, informēja VID pārstāvji.

Komandu kopvērtējumā pirmo vietu ieguva Beļģija, bet otro vietu - Čehija.

Individuālajā vērtējumā narkotisko vielu meklēšanā pirmo vietu izcīnīja Jans van den Berks ar suni "Swa" no Beļģijas, otro vietu - Ians Kevanahs ar suni "James" no Īrijas, bet trešo vietu - Jānis Kozlovskis ar suni Rago no Latvijas.

Savukārt skaidras naudas meklēšanā pirmo vietu ieguva Andrejs Ogorelovs ar suni Bono no Latvijas, otro vietu - Filips Gavors ar suni "Force Graf Czech" no Čehijas, bet trešo vietu - Sāra Fegana ar suni "Maggie" no Īrijas.

Čempionātā piedalījās 15 komandas. Dažādās disciplīnās sacentās muitas kinologu komandas ar narkotisko vielu un skaidras naudas meklēšanā apmācītiem darba suņiem no Austrijas, Beļģijas, Čehijas, Igaunijas, Īrijas, Lietuvas, Moldovas, Rumānijas, Serbijas, Slovākijas, Zviedrijas un četras mājinieku komandas - divas VID Muitas pārvaldes komandas, Valsts robežsardzes un Valsts policijas komanda.

Šonedēļ 17. un 18.aprīlī komandas sacentās narkotisko vielu un skaidras naudas meklēšanā transportlīdzekļos, telpās un bagāžā. Sacensības noslēdzās 19.aprīlī, komandu pārstāvjiem startējot paklausības disciplīnā.

Ar šo starptautisko pasākumu noslēdzās projekta "Ekonomisko noziegumu novēršana un apkarošana robežšķērsošanas vietā "Terehova"" īstenošana. Projekta laikā ir izveidots un atklāts VID Muitas pārvaldes Kinoloģijas centrs Rēzeknē, Maskavas ielā 30.

Būvdarbus Rēzeknē veica SIA "Hagberg Construction", projektēšanas darbus - SIA "CMB", autoruzraudzību - "CMB", būvuzraudzību - SIA "BaltLine Globe". Kinoloģijas centra būvdarbu izmaksas bija 541 286 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

Muitas kinologi un darba suņi 45 mēnešu laikā pilnveidoja profesionālo meistarību, piedaloties praktiskās pieredzes apmaiņā ar citu valstu kolēģiem, paaugstinot kvalifikāciju Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ekspertu vadītās mācībās, kā arī izstrādājot pētnieciskos darbus un izmantojot jaunās zināšanas un metodes darba suņu apmācību procesā.

Muitas kinologu un darba suņu apmācībām nepieciešamās infrastruktūras izveide - telpu pārbūve, aprīkojuma iegāde un teritorijas labiekārtošana - Rēzeknē tika veikta līdztekus robežšķērsošanas vietas "Terehova" modernizācijas projekta darbiem, kas tika veikti VAS "Valsts nekustamie īpašumi" vadībā.

Eiropas atklātais čempionāts muitas kinologiem ar darba suņiem norisinājās no 16.aprīļa līdz 18.aprīlim Rēzeknē un Rēzeknes novadā. Tā mērķis ir Latvijas un ārvalstu muitas dienestu kinologu un darba suņu profesionālās meistarības veicināšana, muitas dienestu kinologu praktiskās pieredzes apmaiņa, kvalifikācijas paaugstināšana un starptautiskās sadarbības stiprināšana.

VID Muitas pārvaldē jau divdesmit gadus muitas kontroles pasākumos tiek iesaistīti kinologi ar narkotisko un psihotropo vielu meklēšanā apmācītiem darba suņiem, no 2008.gada - kinologi ar darba suņiem, kuri apmācīti tabakas izstrādājumu meklēšanā, bet kopš 2012.gada - kinologi ar skaidras naudas meklēšanas darba suņiem. Latvijas muitas dienestā pašlaik strādā kinologi ar 44 darba suņiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu