Zinātnieki pieļauj iespēju, ka pat kukaiņiem piemīt apziņa (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

39 izcili zinātnieki – biologi un filozofi – no visas pasaules ir parakstījuši Ņujorkas Deklarāciju par dzīvnieku apziņu, kas liecina, ka apziņa ir iespējama plašākam dzīvnieku lokam, nekā oficiāli atzīts līdz šim. Deklarācija tika reprezentēta konferencē Ņujorkas Universitātē piektdien, 19. aprīlī.

Dokumentā teikts, ka pastāv “spēcīgs zinātnisks pamatojums” tam, ka putniem un zīdītājiem ir apzināta pieredze, un “reāla iespēja”, ka apziņa piemīt visiem mugurkaulniekiem, to skaitā rāpuļiem, abiniekiem un zivīm. Deklarācijā atzīmēts, ka šī iespēja attiecas arī uz daudziem bezmugurkaulniekiem, piemēram, kukaiņiem, vēžveidīgajiem, to vidū krabjiem un omāriem, un galvkājiem, piemēram, kalmāriem, astoņkājiem un sēpijām.

Ir “bezatbildīgi” ignorēt apziņu dzīvnieku valstībā

Ņujorkas deklarācijas pamatā ir vairāki pēdējo gadu atklājumi, kas ļauj dažādus dzīvniekus uzskatīt par saprātīgiem. Piemēram, zinātnieki ir atklājuši, ka sūklis spēj izturēt “spoguļa testu”, proti, atpazīt sevi spogulī. Iepriekš šo testu izturēja šimpanzes un delfīni, par kuru apziņas klātbūtni ir mazāk šaubu. Citos eksperimentos tika pierādīts, ka arī zivis izrāda zinātkāri, bites spēj spēlēt spēles, sēpijas spēj atcerēties redzēto un sajust smaržu, bet vēži reaģē uz zālēm pret satraukumu.

“Ja pastāv reāla iespēja, ka dzīvniekam ir apzināta pieredze, ir bezatbildīgi ignorēt šo iespēju, pieņemot lēmumus, kas skar šo dzīvnieku,” uzsver zinātnieki. – Mums ir jāņem vērā labturības riski un jāizmanto pierādījumi, lai informētu par mūsu reakciju uz šiem riskiem.”

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu