ASV universitātēs turpinās protesti pret karu Gazas joslā

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV policija trešdien Dienvidkalifornijas Universitātē aizturēja studentus, kas protestē pret karu Gazas joslā.

Dienā policisti agresīvi aizturēja vairākus desmitus protestētāju Teksasas Universitātē, bet vakarā Dienvidkalifornijas Universitātē mierīgākos apstākļos aizturēja vēl vairākus desmitus, kas bija izveidojuši dzīvo ķēdi. Policija bija brīdinājusi protestētājus, ka viņiem jāizklīst, pretējā gadījumā viņi tiks aizturēti.

Administrācija ir slēgusi universitātes pilsētiņas teritoriju.

ASV vairākās elitārās universitātēs vēršas plašumā protesti pret karu Gazas joslā, un policija arī iepriekšējās dienās aizturējusi vairākus desmitus studentu.

Izraēla sāka karu pret palestīniešu teroristu grupējumu "Hamās" Gazas joslā pēc tam, kad 7.oktobrī teroristi sarīkoja slaktiņu Izraēlā, noslepkavojot 1200 cilvēku, bet 250 sagrābjot kā ķīlniekus. "Hamās" kontrolētās Gazas joslas Veselības ministrijas izziņotā informācija liecina, ka karā Gazas joslā nogalināti vairāk nekā 30 000 cilvēku.

Haotiska situācija trešdien izraisījās Teksasas Universitātē Ostinā, kur simtiem policistu, tai skaitā policisti zirgos un stekiem rokās, ielauzās protestētāju pūlī un aizturēja 34 cilvēkus. Vairāki cilvēki guva ievainojumus.

Viens no studentiem ziņu aģentūrai AP nodēvēja policijas klātbūtni un izturēšanas par "pārspīlētu reakciju", piebilstot, ka protesti "būtu palikuši miermīlīgi", ja policisti nebūtu demonstrējuši spēku. Viņš prognozēja, ka aizturēšanas tikai pamudinās studentus uz jauniem protestiem.

Policija trešdien vairākas stundas centās savaldīt protestētāju pūli Teksasas Universitātē Ostinā, bet, kad likumsargi devās prom, aptuveni 300 demonstrantu atgriezās. Universitātes vadība solījusi garantēt skolas noteikumu ievērošanu un nepieļaut universitātes okupēšanu.

Kalifornijas Valsts Politehniskās universitātes studenti Humboltā jau vairākas dienas ir iebarikādējušies ēkā, un skola nedēļas nogalē slēdza universitātes pilsētiņu un pārgāja uz attālinātām nodarbībām.

Hārvarda Universitāte šonedēļ centās apsteigt protestus, ierobežojot piekļuvi skolas pagalmam un pieprasot atļauju telšu un galdu uzstādīšanai. Taču tas neapturēja protestētājus no 14 telšu uzsliešanas trešdien.

Studenti pieprasa, lai skolas pārtrauktu finansiālās saites ar Izraēlu un uzņēmumiem, kas atbalsta karu Gazas joslā. Tikmēr vairāki ebreju studenti brīdinājuši, ka protestētāji demonstrē atklātu antisemītismu, tādēļ viņiem bail apmeklēt universitāšu pilsētiņas.

Ņujorkas Universitātē šonedēļ policija aizturēja 133 protestētājus, bet pirmdien Jeila Universitātē tika aizturēti vairāk nekā 40 protestētāji. Demonstrācijas un protestētāju aizturēšanas notikušas arī citās ASV universitātēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu