ASV bataljona izvietošana Lietuvā ir beztermiņa, paziņo Lietuvas ministrs

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns.
Lietuvas aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns. Foto: EPA/Scanpix

ASV bataljona dislocēšana Lietuvā ir beztermiņa, nevis līdz 2025.gada nogalei, kā bija plānots sākotnēji, vizītes laikā ASV paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns.

"Vizītē Vašingtonā es saņēmu stingru un skaidru apstiprinājumu no ASV Nacionālās drošības padomes un Pentagona, ka ASV klātbūtne Lietuvā ir beztermiņa un spēku izvietošana reģionā paliks nemainīga," ministrs teica ziņu aģentūrai BNS.

Savienotās Valstis augsti vērtē militārās klātbūtnes un apmācību nosacījumus Lietuvā, kas ļauj ASV nodrošināt pienācīgu spēku gatavību jebkuram scenārijam, viņš sacīja.

"Tikšanās laikā es skaidri apliecināju, ka ASV klātbūtne Lietuvā ir neaizstājama un kopā ar NATO, Vācijas brigādes un nacionālajiem spēkiem ir nepieciešamais kaujas spēks, kas var droši atturēt Krieviju," uzsvēra Kasčūns.

2022.gada oktobrī tika paziņots, ka līdz 2025.gada beigām Lietuvā tiks izvietots ASV armijas bataljons pēc tam, kad ASV apstiprināja rotācijas spēku plānu Baltijas valstīs.

ASV bataljoni Lietuvā rotācijas kārtībā tiek izvietoti kopš 2019.gada pēc rotācijas rotu izvietošanas 2014. līdz 2017.gadā. Reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, ASV pastiprināja rotācijas bataljonus, nosūtot vairāk karavīru un ekipējuma.

Kasčūns arī atklāja, ka ASV ir paātrinājušas prettanku raķešu "Javelin" piegādi Lietuvai, norādot, ka tās tiks piegādātas jau šomēnes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu