Foto un Video Krāšņi aizvadīta Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas gadadiena (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Akcija "Uzvelc tautas tērpu par godu Latvijai!"
Akcija "Uzvelc tautas tērpu par godu Latvijai!" Foto: Jānis Škapars/TVNET GRUPA

Pirms 34 gadiem, 1990.gada 4.maijā, Latvijas PSR Augstākā Padome pieņēma deklarāciju “Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu”, ar kuru atjaunoja 1922.gadā pieņemto Satversmi. Pēc pieciem gadu desmitiem Latvija Republika atkal kļuva par neatkarīgu un demokrātisku valsti. Pieminot Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 34.gadadienu, visā Latvijā sestdien notika dažnedažādi pasākumi.

Rīdzinieki un pilsētas viesi sestdien bija aicināti apmeklēt daudzveidīgus kultūras pasākumus – gan svinīgo ziedu nolikšanas ceremoniju pie Brīvības pieminekļa, gan svētku dienai veltītās īpašās muzikālās programmas, koncertus un radošās darbnīcas, filmu maratonu, akciju “Uzvelc tautas tērpu par godu Latvijai” un citus pasākumus pilsētas centrā un apkaimēs. Sestdienas pievakarē portāls TVNET sniedz vizuālu ieskatu svētku pasākumu norisē.

Foto: Rīgā cilvēki svin Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu

Noskaties TVNET sagatavoto video!

1990.gada 4.maijā 138 no 201 Augstākās padomes deputāti pieņēma deklarāciju "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu".

1990.gada 4.maijā visu dienu pie parlamenta ēkas stāvēja cilvēku tūkstoši, kas sekoja līdzi balsojumam. Deputāti, kuri pēc balsojuma par Latvijas neatkarības atjaunošanu devās uz mītiņu Daugavmalā, tika sveikti ar ziediem un skaļām gavilēm. Komunisti un interfrontieši, kas atteicās piedalīties balsošanā, parlamenta namu atstāja pa sētas durvīm.

1990.gada 4.maijā Augstākās padomes priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs nosūtīja vēstījumu PSRS prezidentam Mihailam Gorbačovam, kurā teikts, ka Latvijas Republika sāk pārejas periodu valsts varas "de facto" atjaunošanai. Šāds vēstījums tika nosūtīts arī pasaules valstu valdībām un PSRS tautām un demokrātiskajām kustībām.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu