Militārā ražošana varētu būt jaunais Igaunijas veiksmes stāsts, taču pašlaik tam ceļā stāv pārmērīga birokrātija, Igaunijas parlamentā Rīgikogu paziņojis Igaunijas Aizsardzības un kosmosa rūpniecības padomes loceklis Jānuss Tamms. Viņš igauņu deputātiem norādīja, ka pašlaik jaunu militāro rūpnīcu esot vieglāk atvērt Latvijā vai Somijā, nevis Igaunijā, vēsta laikraksts "Postimees".

Parlamentā pagājušonedēļ pēc parlamentārās komitejas ekonomikā iniciatīvas tika apspriests jautājums, kā attīstīt ražošanu Igaunijā. Viens no runātājiem bija aizsardzības tehnoloģiju uzņēmuma "DefSecIntel Solutions" dibinātājs un ģenerāldirektors Tamms, pārstāvot militārās ražošanas uzņēmumu intereses.

Viņš uzsvēra, ka birokrātiskās prasības bremzē Igaunijas starptautisko konkurētspēju aizsardzības sektorā. Ja Igaunija jau tagad izdomātu sākt būvēt rūpnīcas, kas saistītas ar militāro ražošanu, vai pat veselu industriālo parku, birokrātijas dēļ vajadzētu trīs gadus, lai nonāktu līdz šo plānu īstenošanai.

"Taču šobrīd šīs lietas ir vajadzīgas nekavējoties. Mēs iepērkam no citām valstīm. Mēs ražojam Ukrainā, un tas ir normāli, jo mēs tur investējam," sacīja Tamms.

Viņš Igaunijas parlamenta deputātiem norādīja, ka pašlaik rūpnīcu vieglāk esot atvērt gan Latvijā, gan Somijā.

Tomēr iespējams, ka ilgi tas vairs neturpināsies.