Latvijas Televīzija atceļ Eiropas Parlamenta priekšvēlēšanu debates krievu valodā (6)

TVNET
Papildināts 17:28, 22. maijs, 2024
Latvijas Televīzijas ēka Zaķusalā.
Latvijas Televīzijas ēka Zaķusalā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Trešdien, 22. maijā, Latvijas Televīzijas (LTV) galvenā redaktore Sigita Roķe, konsultējoties ar LTV Redakcionālo padomi, lēma atcelt RUS.LSM Eiropas Parlamenta priekšvēlēšanu debates.

LTV galvenā redaktore Sigita Roķe: “Gaidot Eiropas Parlamenta vēlēšanas, gada sākumā LTV plānoja saturu, kā galveno mērķi izvirzot iespējami plašas auditorijas sasniegšanu. Tiecoties ar uzticamu un daudzveidīgu informāciju par vēlēšanām uzrunāt dažādas sabiedrības grupas, žurnālistu vadītas debates ar partiju vai partiju apvienību pārstāvjiem tika lemts rīkot ne tikai latviešu, bet arī krievu valodā, jo LTV satura veidotāju komandā darbojas un mazākumtautību mērķauditoriju ļoti efektīvi uzrunā RUS.LSM redakcija, kas iepriekšējās vēlēšanās nodrošinājusi plašu saturu, t.sk. debates ar deputātu amata kandidātiem. Tomēr jāatzīst, ka, plānojot saturu, neparedzējām, kādas reakcijas pirms šīm Eiropas Parlamenta vēlēšanām raisīs aicinājums deputātu amata kandidātiem piedalīties debatēs, kuru pamatvaloda ir krievu.

Apzinoties, ka LTV satura veidotāji rīkojušies pēc labākās sirdsapziņas un vēloties aizstāvēt savu redakcionālo patstāvību un neatkarību, uz valsts iestāžu un politiķu publiskajiem paziņojumiem LTV reaģēja stingri. Tomēr LTV ir ieklausījusies sabiedrības grupu paustajos viedokļos un ekspertu argumentos, vēlreiz iekšējās diskusijās izvērtējusi situāciju un debašu rīkošanas praktiskos aspektus un lēmusi, ka debates ar Eiropas Parlamenta deputāta amata kandidātiem krievu valodā jāatceļ.

Vienlaikus mana, LTV galvenās redaktores, nostāja nav mainījusies – sabiedriskais medijs nav un nedrīkst būt instruments politisko spēku vai amatpersonu mērķu sasniegšanai.”

Lai nodrošinātu būtisko sabiedriskā medija uzdevumu mazākumtautību auditorijai daudzveidīgi atspoguļot Eiropas Parlamenta vēlēšanas, LTV vērtēs iespējas debašu vietā piedāvāt citus satura formātus. Platformā RUS.LSM pieejamas aktuālās ziņas, t.sk. vēlēšanu dienā plānoti ziņu speciālizlaidumi, savukārt pēc vēlēšanām raidījumā “TČK” notiks diskusija. Vēlēšanu sadaļā pieejama “Kandidātu šķirotava” – interaktīvs rīks, kas vēlētājiem ļauj izvērtēt partiju vai partiju apvienību piedāvājumu un noteikt sev piemērotāko.

Vienlaikus LTV vērš uzmanību, ka iesniegtie priekšlikumi veikt grozījumus Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā, vēloties noteikt, ka priekšvēlēšanu debates ir priekšvēlēšanu aģitācija, apdraud medija iespējas veidot saturu debašu formātā. LTV žurnālisti nepiedalās un nekad nepiedalīsies priekšvēlēšanu aģitācijā, līdz ar to likuma grozījumu pieņemšanas gadījumā medijs lems par pilnīgu atteikšanos no priekšvēlēšanu debašu rīkošanas, kas savukārt nozīmē, ka LTV vairs nevarēs iedzīvotājiem piedāvāt iespēju žurnālista vadītās debatēs dzirdēt deputāta amata kandidātu atbildes uz vēlētājiem būtiskiem jautājumiem.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu