Malnutrīcija bez slimības. Arī veseli cilvēki var saskarties ar malnutrīciju, ko bieži izraisa sociālie, finansiālie vai emocionālie apstākļi, piemēram, ierobežoti līdzekļi, vientulība vai emocionāla spriedze. Īpaši riskam ir pakļauti vientuļi, gados vecāki cilvēki, kuriem uztura trūkums var palikt nepamanīts vai netiek uztverts pietiekami nopietni.
„Ja ir grūtības ar ēšanu, piemēram, ķīmijterapijas laikā, ir svarīgi saprast, kad ir labākā apetīte, un izmantot šos brīžus, lai uzņemtu enerģētiski blīvu pārtiku. Šis ir gadījums, kad drīkst atkāpties no „šķīvja principa”, un primāri fokusēties uz olbaltumvielām (gaļu, zivīm, olām, piena produktiem), ogļhidrātiem (kartupeļiem, rīsiem, griķiem) un labajiem taukiem (treknām zivīm, riekstiem, olīveļļu). Cik vien iespējams, ēdienkartē jāiekļauj arī augļi un dārzeņi. Ja košļāšana un rīšana ir apgrūtināta, pēc iespējas pielāgo ēdiena konsistenci, piemēram, maltītē iekļaujot zemesriekstu sviestu, humusu, pesto vai gatavojot bagātīgākas biezzupas, mērces un smūtijus. Apetītes rosināšanai gadījumos, kad ir zudusi ēstgriba, smaržas un garšas sajūta, ēdienu var papildināt ar dažādām garšvielām,” iesaka uztura speciāliste Dr. Laila Siliņa „Mūsdienās visas nepieciešamās uzturvielas, vitamīnus un minerālvielas ir iespējams iegūt ar sabalansētu un daudzveidīgu uzturu, tomēr tas prasa rūpīgu plānošanu, turklāt jāpievērš īpaša uzmanība produktu kvalitātei. Ņemot vērā cilvēku aizņemtību un ēšanas ieradumus, daudziem var būt grūti pilnībā apmierināt visas uztura vajadzības tikai ar pārtiku. Šai gadījumā vitamīni un uztura bagātinātāji var būt noderīgi kā papildu atbalsts veselības uzturēšanā, īpaši pievēršot uzmanību pietiekamam Omega-3 taukskābju un D vitamīna līmenim, kas ir būtiski imunitātei un iekaisuma mazināšanai, kā arī neaizmirstot par dzelzs un B12 vitamīna rezervēm atbilstoši dzīvesveidam un fizisko aktivitāšu līmenim,” uzsver aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane.