Virs Krievijas novērota meteoru plūsma; simtiem ievainoto (344)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Virs Krievijas Urālu reģiona piektdien eksplodējis meteorīts, izraisot paniku vietējos iedzīvotājos, nodarot bojājumus ēkām un ievainojot simtiem cilvēku.

(Pievienotas iedzīvotāju liecības.)

Patlaban ir zināms par 950 cietušajiem. Vairāk nekā 110 nogādāti slimnīcās, pārsvarā tie ir bērni. Cietušos savainojušas stiklu lauskas, kad sprādziena vilnis izsitis ēku logus.

Meteora sprādziena rezultātā postījumi nodarīti sešām pilsētām.

Pēc aculiecinieku stāstītā, spožais uzliesmojums ildzis trīs sekundes, kam pēc aptuveni trim minūtēm sekojis trieciena vilnis ar diviem sprādzieniem līdzīgiem trokšņiem.

Neparastā dabas parādība un Krievijas oficiālo dienestu kavēšanās sniegt kādu paziņojumu izraisīja satraukumu iedzīvotājos, kas steidzās internetā meklēt atbildes.

Daudzi iedzīvotāji stāstīja, ka sākotnēji domājuši, ka nokritusi kāda lidmašīna vai arī eksplodējusi raķete.

«Virs Čeļabinskas reģiona eksplodēja meteors, kas daļēji sadega zemākajos atmosfēras slāņos. Triecienviļņa rezultātā vairākās vietās mājām izbiruši logu stikli,» teikts Krievijas Ārkārtējo situāciju ministrijas paziņojumā.

Iekšlietu ministrija informēja, ka ir apzinātas trīs vietas, kur nogāzušās meteorīta atlūzas. Divas atlūzas uzietas Čebarkulas, bet vēl viens atlūzu gabals - Zlatoustovas rajonā.

Vietējie mediji ziņo, ka Čebarkulas ezerā atklāts sešus metrus liels caurums ledū, ko, visdrīzāk, radījusi meteorīta atlūza.

Policija norobežojusi apaļo āliņģi ezerā, kā arī uz notikumu vietu nosūtīta ekspertu komanda, lai izvērtētu, vai tur patiešām ietriekusies meteorīta atlūza.

Atbildīgie dienesti brīdinājuši iedzīvotājus netuvoties meteorīta atlūzām un par tām ziņot.

Reģionā piektdien slēgtas skolas. Uz reģionu nosūtīti 20 000 glābēji, kam dots uzdevums palīdzēt cietušajiem.

Radiācijas līmenis reģionā ir normas robežās.

Aculiecinieki vēsta par skaļu eksplozijas troksni, kas iedzīvotājos izraisījis paniku.

«Cilvēki bija panika. Nevienam nebija ne jausmas, kas notiek. Visi gāja no mājas uz māju, lai pārbaudītu, ka nevienam nekas nekaiš,» stāsta kāds aculiecinieks.

Kļūst gaišs kā dienā

«Bija uzliesmojums, un tad es pāri debesīm redzēju dūmu līniju un sajutu triecienvilni, kas izsita mājām stiklus,» stāsta Andrejs, kurš notikuma brīdī kopā ar draudzeni atradās pieturā.

«Bija diezgan krēslains, bet tad pēkšņi kļuva gaišs kā dienā. Sajūta bija tāda, it kā apžilbinātu automašīnas gaismas,» atceras vēl kāds cits aculiecinieks no Jekaterinburgas.

Atbildīgie dienesti ap plkst. 11 (plkst. 7 pēc Latvijas laika) saņēmuši satrauktu iedzīvotāju zvanus. Tika ziņots arī par elektroenerģijas piegādes traucējumiem. Ārkārtējo situāciju ministrija apstiprinājusi, ka uz laiku bija traucēti mobilo telefonu sakari.

Meteora eksplozija bojājusi vietējās «Traktor» hokeja arēnas sienu

Krievijas pilsētā Čeļabinskā notikusī meteora eksplozija bojājusi vietējās «Traktor» hokeja arēnas sienu, un tajā līdz pirmdienai atcelti visi pasākumi.

Šā iemesla dēļ atceltas piektdien un sestdien paredzētās Krievijas Jaunatnes hokeja līgas (MHL) regulārā čempionāta spēles starp vietējo «Belije medvedi» komandu un Magņitogorskas «Staļnije ļisi».

Tāpat atcelta sestdien arēnā plānotā muzeja atklāšana.

Eksplozija notikusi neilgi pirms Kontinentālās hokeja līgas (KHL) komandas Čeļabinskas «Traktor» treniņa.

«Tas nelīdzinājās zemestrīcei. Bija spēcīgs blīkšķis un spēcīgs uzliesmojums debesīs,»

izteicies «Traktor» komandas treneris Ravils Gusmanovs, kurš gan atzina, ka vienība pēc tam ledus arēnā aizvadījusi plānoto treniņu.

Pēc jaunākās informācijas, piektdienas rītā virs Krievijas Urālu reģiona eksplodējušais meteors ievainojis vismaz 400 cilvēkus, no kuriem trīs nopietni.

Lai gan sākotnēji tika ziņots, ka meteora daļas zemi nav sasniegušas, jaunākā informācija liecina, ka «meteora fragmenti sasnieguši Zemi, nokrītot reti apdzīvotā Čeļabinskas reģionā».

Reta parādība

Eksperti skaidro, ka šāda veida meteora eksplozijas ir reta parādība. Tiek uzskatīts, ka līdzīgā gadījumā 1908.gadā tika izpostīta vairāk nekā 2000 kvadrātkilometrus liela teritorija Sibīrijā.

Komentāri (344)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu