Vēsturiski nebijis gadījums: Somijas tauta uzraksta pati savu autortiesību likumu (146)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Somija ir pirmā valsts pasaulē, kurā parlaments balsos par «taisnīgāku» autortiesību likumu, kura rakstīšanā piedalījusies visa sabiedrība. Likumprojekts paredz dekriminalizēt dalīšanos ar failiem un legalizēt autortiesību objektus, kas jau ir cilvēku īpašumā, raksta torrentfreak.com.

Nesenās izmaiņas Somijas konstitūcijā ļauj pilsoņiem sniegt likumprojektu priekšlikumus, kuri tiek nodoti balsošanai parlamentā. Lai tautas sastādīts likumprojekts nonāktu parlamentā, par to sešu mēnešu laikā jāparakstās vismaz 50 000 cilvēku.

Par taisnīgāku autortiesību likumprojektu parakstījies nepieciešamais cilvēkus skaits, kas Somiju padara par pirmo valsti pasaulē, kur pēc iedzīvotāju iniciatīvas varētu noteikt strīdīgās autortiesību normas.

Nozīmīgas izmaiņas

Likumprojektam dots nosaukums «Autortiesību likuma veselais saprāts», un tas paredz mazināt sodus par autortiesību pārkāpšanu, panākt taisnīgāku autortiesību normu piemērošanu, aizliegt netaisnīgus pantus ierakstu kompāniju līgumos un atvieglot cilvēku iespējas legāli kopēt to īpašumā esošos autortiesību objektus, rezerves kopiju mērķiem.

Citastarpā paredzēts arī dekriminalizēt dalīšanos ar failiem, kas nozīmētu pārtraukt ierastās māju pārmeklēšanas un interneta lietotāju novērošanu internetā, kas Somijā ir visai izplatīta prakse.

Konfiscē datoru bērnam

Pagājušajā gadā policija Somijā pārmeklēja kādu 9 gadus vecas meitenītes māju un viņai konfiscēja stilizētu Vinnija Pūka datoru, pastāvot aizdomām par dalīšanos ar failiem.

Sagaidāms, ka Somijas parlaments par likumprojektu varētu balsot nākamā gada sākumā.

Cer uz līdzīgiem likumiem arī citviet Eiropā

Likumprojekta idejas autors ir ielu mākslinieks ar pseidonīmu Sampsa, kurš cer palielināt sabiedrības atbalstu šādam likumam arī citās Eiropas un pasaules valstīs.

«Mēs cieši strādājam ar Eiropas Digitālo tiesību organizācijas biedriem, lai sabiedrības interese un spiediens par autortiesību likumu būtu joprojām jūtams, un likums tiktu mainīs uz visiem laikiem,» viņš skaidro.

Saprotams, ka nav garantiju, ka Somijas parlaments likumu pieņems pašreizējā redakcijā un tajā netiks izdarītas izmaiņas. Tomēr skaidrs, ka valstī, kur balstiesīgi ir tikai nedaudz vairāk kā četri miljoni cilvēku, pašreiz savākto parakstu skaitu viegli nevar ignorēt.

Komentāri (146)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu