Intīms jautājums — sēnīte

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Starp visām sieviešu saslimšanām piena sēnīte ir visizplatītākā. «Ilggadīgā ārstes pieredze ļauj man apgalvot, ka piena sēnīte dzīves laikā skar gandrīz ikvienu sievieti,» norāda ginekoloģe Dace Matule.

Pēc statistikas datiem

  • 75% sieviešu ar vaginālo kandidozi saslimst vismaz vienu rei­zi mūžā.
  • 40–50% sieviešu dzīves laikā tiek novērotas divas un vairāk vaginālās kandidozes epizodes.

Arī «Quartus» ginekoloģe Inguna Kārkliņa norāda, ka ārsta apmeklējuma laikā piena sēnīte tiek konstatēta katrai trešajai sievietei. Ņemot vērā, ka piena sēnīte rada nepatīkamas izjūtas (klasiskās sūdzī­bas ir nieze (īpaši naktis), dedzināša­nas sajūta, nepatīkami izdalījumi (bez īpašas smakas, biezi, balti, biezpienveida), apsārtums) un traucē pilnvērtīgi dzīvot (ietekmē seksuālās attiecības, rada neērtības un kauna izjūtu), tās ārstēšanai jāpievērš tikpat liela uzmanība kā jebkurai citai sa­slimšanai. Ārsti aicina sievietes izvai­rīties no pašārstēšanās, jo dažkārt ir nepieciešama papildus izmeklēšana, lai noteiktu, vai sēnītei nav pievieno­jusies kāda cita slimība. «Turklāt ie­spējamā problēma varbūt nemaz nav piena sēnīte, bet gardinellas vai trihonomas, kurām ir līdzīgas iz­pausmes, taču atšķirīga ārstēšanas terapijā,» norāda I. Kārkliņa.

Sēnīte — mikrofloras sastāvā

«Ar sēnīšu saslimšanām saskaras vi­su vecumu sievietes, to skaitā arī tās, kuras vēl nav dzīvojušas dzi­mumdzīvi, pat jaunas meitenes,» atzīst I. Kārkliņa. Ārsti mēdz teikt, ka sēnītes ir viegli apārstējamas, bet grūti izārstējamas. Kāpēc? Rīgas Dzemdību nama ginekoloģe Da­ce Rezeberga norāda, ka jeb­kurai pacientei izmeklējumos atrod šīs sēnītes klātbūtni. «Tā nav pato­loģija, jo Candida sēnīte ir normā­las mikrofloras pārstāve. Problēmas rodas tad, ja sēnīte savairojas par daudz un rada klīniskās sūdzības.» Arī Beļģijas ārsts ginekologs Gilberts Donders, kas nesen viesojās Latvi­jā, stāstīja, ka «vaginālās kandidozes gadījumā slimības ierosinātāju nav iespējams iznīcināt, jo tā ir daļa no dabiskās mikrofloras, tālab nekad nevar būt garantija, ka sēnītes infek­cija nekad neatkārtosies». Ir atšķirības starp akūtu un hronis­ku slimības stāvokli. Akūtas piena sēnītes infekcijas gadījumā nieze ir visbūtiskākais simptoms. Sievietei iespējamas sāpīgas un fiziski nepa­tīkamas seksuālās attiecības, tomēr šo stāvokli viegli un efektīvi var no­vērst, izvēloties kādu no terapijas veidiem. Sarežģītāk, ja infekcija atkārtojas atkal un atkal — pat līdz 12 reizēm gadā. 3–5% sievie­šu nepārtraukti izpaužas kādi simp­tomi — neliela nieze, izdalījumi… «Neārstējot piena sēnīti, orga­nisms novājinās un maksts vide iz­mainās, līdz ar to sievietes orga­nisms ir uzņēmīgāks pret citām in­fekcijām un ir lielāka iespēja dabūt hlamīdijas vai citas seksuāli transmi­sīvās slimības,» atzīst I. Kārkliņa.

Grūtniecēm papildus uzmanība

No piena sēnītes nemirst! Tā arī neizplatās citur organismā, taču ir di­vas situācijas, kad sēnītes infekcija var radīt nopietnas sekas un tomēr izplatīties citur sievietes organismā: pirmkārt, grūtniecības laikā, kad re­tos gadījumos neārstēta sēnīte var radīt dažāda veida sarežģījumus, otrkārt, pacientēm, kurām ir imūnsistēmas saslimšanas, piemēram, HIV slimniecēm, kam infekcija var nokļūt asinīs. D. Rezeberga atzīst, ka grūtniecības laikā sēnītes uzlies­mojums ir saistīts ar imunitātes iz­maiņām, jo, lai grūtniecība noritētu normāli, ir vērojama imunitātes no­spiešana, lai auglis varētu veiksmīgi attīstīties mātes organismā. Līdz ar to tiek samazināta organisma spēja pretoties dažādām infekcijām un baktērijām, arī šīm sēnītēm. Ļoti re­tos gadījumos infekcija var nonākt pat dzemdē un apdraudēt augli. Jā­zina, ka lokālie pretsēnīšu līdzekļi ir droši lietošanai grūtniecības laikā.

Ārstēšanas veidi

Veicot ārstēšanu, ārsts izvēlēsies kādu no pretsēnīšu preparātiem (recepšu medikamenti).

  • Svecītes un krēmi parasti jālieto vairākas dienas pēc kārtas. Krēms tiek lietots ārīgi, mazinot simptomus ap vagīnu un anālo atveri. Bieži vien vienlaicīgi lieto krēmu un svecītes. Vēlamais laiks preparāta lietošanai ir nakts, jo kustoties svecītes aktīvā viela no­plūst. Ja partnerim ir sūdzības, arī viņam nozīmē krēmu.

Jaunums Latvijā — īpašas lietošanas formas vagināls krēms, kas būtiski atšķiras no citiem pretsēnīšu medika­mentiem. Preparāts jālieto ti­kai vienu reizi jebkurā sievie­tei izdevīgā laikā (jo preparā­ta noplūde ir minimāla). Sie­vietes organismā preparāts darbojas līdz pat 4 dienām, vienreizējā deva ir arī pilns te­rapijas kurss.

  • Kapsulas parasti ārsts nozīmē, ja infekcija ir atkārtoti. Pēc medi­kamenta lietošanas ļoti reti novē­ro blakusparādības (galvassāpes, sliktu dūšu u.c), bet parasti tās āt­ri pāriet un nav ļoti izteiktas.
  • Laktobaktēriju vakcīna var sekmīgi ārstēt vai novērst maksts infekcijas. Vairāk paredzēta gardinellu likvidēšanai, taču var pa­līdzēt arī atbrīvoties no piena sēnītes. Vakcīna veicina labo laktobaktēriju vairošanos un sti­mulē maksts lokālo imunitāti, kā rezultātā uzlabojas pretošanās spējas pret patogēnajiem mik­robiem.

Ja tu lieto antibiotikas!

Antibiotiku uzdevums ir iznīcināt konkrētus mikrobus, kas izraisa kā­du slimību, taču rezultātā tiek izmai­nīta visa mikroflora, daļa mikroorga­nismu iet bojā, bet Candida sēnītes, būdamas izturīgākas, sāk pastiprināti vairoties. Tāpēc atceries — ja tev ir nosliece uz sēnīšu slimībām, tad, lietojot antibiotikas, lieto arī pretsēnīšu preparātus!

Risks saslimt ar sēnīšu slimībām:

  • ja tu lieto antibiotikas,
  • ja vasarā pēc peldēšanās ilgsto­ši nenovelc slapjo peldkostīmu,
  • ja tu nēsā apspīlētu apģērbu, ciešu apakšveļu, sintētisku ap­ģērbu,
  • ja tu lieto antibakteriālos maz­gāšanas līdzekļus un ziepes,
  • ja tu ilgstoši nemaini ikdienas un higiēniskās paketes,
  • ja tu lieto iesmaržinātas un krā­sainas ikdienas paketes un tādu pašu tualetes papīru,
  • ja nepareizā virzienā lieto tua­letes papīru,
  • ja tev ir jutība pret baseina ūdenī esošajām ķimikālijām vai vannas sāļiem.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu