Populārākie mīti par C vitamīnu saturošo kosmētiku, kuriem tev jābeidz ticēt

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

C vitamīns ir spēcīgs antioksidants, kas pasargā un atjauno šūnas pēc tās bojājumiem, mazina iekaisuma procesus ādā, kavē jaunu pigmentācijas plankumu veidošanos un kopumā piešķir ādai veselīgu mirdzumu, tāpēc arī ir izslavēts un plaši tiek lietots skaistumkopšanā. Taču starp visām uzslavām eksistē arī liela daļa mītu un maldīgu priekšstatu par to, kas varētu tomēr atturēt no C vitamīna priekšrocību baudīšanas kosmētikas līdzekļos!

Kā atrast savas sejas ādas tipam piemērotāko kosmētiku ar C vitamīnu un kādi ir populārākie maldi par to, stāsta "Apotheka" skaistuma konsultante Arta Bogdānova.

Kas ir C vitamīns?

C vitamīns, kas zinātniski pazīstams kā L-askorbīnskābe, ir spēcīgs antioksidants, kas palīdz organismam likt lietā uzņemto kolagēnu un tāpēc ļoti svarīgs ādas tvirtuma un elastības saglabāšanā. Tas palīdz cīnīties ar brīvajiem radikāļiem un novērš priekšlaicīgu novecošanos.

Kādi labumi no C vitamīna ir sejas ādai?

1. Samazina hiperpigmentāciju

Pigmentācijas plankumi rodas brīdī, kad dažādu faktoru ietekmē (ģenētika, ādas tips un novecošanās, ultravioleto staru iedarbība, ādas bojājumi, hormonālās izmaiņas, kā arī dažādu vielu trūkums organismā) izmainījies melanīna jeb ādas pigmenta daudzums organismā. Ja organisms ražo jeb sintezē melanīnu par daudz, radīsies tumšākas krāsas plankumi uz ādas, savukārt, ja organismā ir par maz melanīna, tad tiks veicināta bālu plankumu veidošanās. Vienlaikus ar pigmentācijas plankumiem var rasties ādas iekaisums, nieze, kā arī ādas audzējs, kas nereti paslēpies zem pigmentācijas plankumiem, tāpēc tie ir rūpīgi jāuzrauga un aizdomu gadījumā jāvēršas pie dermatologa tos pārbaudīt. C vitamīns parūpēsies par melanīna daudzuma balansu organismā, tādējādi var palīdzēt pret jaunu pigmentācijas plankumu veidošanos, kā arī mazināt esošos plankumus.

2. Piešķir ādai mirdzumu

Pateicoties pretnovecošanās īpašībām, tas palīdz atjaunot ādas elastību, tvirtumu un piešķir tai dabisku mirdzumu. Samazina tumšos lokus zem acīm un izlīdzina kopējo sejas ādas toni

3. Aizsargā no brīvajiem radikāļiem

Brīvie radikāļi ir skābekļa molekulas, kas zaudējušas vienu vai vairākus elektronus un kļuvušas nestabilas, tāpēc meklē ceļus kā atņemt elektronus veselajām šūnām. Tie organismam ir nepieciešami, jo cīnās ar vīrusiem un baktērijām, bet, ja brīvie radikāļi organismā ir par daudz pazūd līdzsvars, un, lai to atjaunotu ir nepieciešami antioksidanti, tai skaitā C vitamīns.

4. Stimulē kolagēna ražošanu

Ar vecumu mūsu ādas dabiskā spēja ražot kolagēnu palēninās, tajā rodas grumbas un zūd elastība. C vitamīns palīdz palielināt kolagēna ražošanu, kas padara ādu tvirtu un jauneklīgu.

Tagad, kad mums ir iemesls iekļaut C vitamīnu savā ādas kopšanas rutīnā, šeit ir daži C vitamīna mīti, kuriem jums vajadzētu pārstāt ticēt!

Foto: Shutterstock

Mīts nr.1: C vitamīns ir un paliek C vitamīns? Ne gluži.

Kosmētikas produkta sastāvā esošais C vitamīns nenozīmē, ka tas satur klasiskās formas C vitamīnu. Produktos var tikt iekļauti C vitamīna atvasinājumi kopā ar citām vielām tā stabilitātes un efektivitātes veicināšanai, tāpēc ir rūpīgi jāiepazīstas ar ražotāja norādīto informāciju uz iepakojuma un atbilstoši vēlamajam rezultātam un ādas tipam jāizvēlas piemērotākais līdzeklis ādas kopšanai. "C vitamīns ir efektīvs, bet tā forma ir nestabila un ātri var zaudēt savas labās īpašības ārējo faktoru ietekmē, tāpēc skaistumkopšanā produkts tiek pildīts tumšos iepakojumos un tiek pievienotas citas vielas stabilitātes un ātras uzsūkšanās nodrošināšanai. Tomēr ir viens āķis: katram C vitamīna veidam vai formai ir atšķirīga ietekme uz ādu — gan no kairinājuma, gan efektivitātes viedokļa," skaidro skaistuma konsultante Arta Bogdānova. "Tāpēc, ja esi izmēģinājusi kādu C vitamīna produktu un secinājusi, ka tas neko daudz nepalīdzēja vai izraisīja ādas kairinājumu, jānoskaidro C vitamīna veids - cik %, kāds pH līmenis, kopējās formulas sastāvs - vai formulā nav iekļauti parabēni, sintētiskas krāsvielas un mākslīgas smaržvielas. Izvēloties C vitamīnu savai ādai, sāc ar mazāku koncentrāciju un noteikti ņem vērā arī pārējās produkta sastāvdaļas.”

Izvēloties C vitamīnu savai ādai, sāc ar mazāku koncentrāciju un noteikti ņem vērā arī pārējās produkta sastāvdaļas.

Mīts nr.2: C vitamīns var izraisīt jutīgumu pret saules stariem, tāpēc to var lietot tikai nakts stundās.

Nav pierādīts, ka kosmētika ar C vitamīnu palielina ādas jutību pret sauli. Pētījumi liecina, ka šis spēcīgais antioksidants pat var palīdzēt aizsargāt ādu pret brīvo radikāļu, tostarp saules staru radītiem ādas bojājumiem. Tas gan nenozīmē, ka var taupīt uz saules aizsargkrēmiem, bet C vitamīns kopā ar SPF ir laba ideja! "Starp citu, kombinācijā ar E vitamīnu šis spēcīgais antioksidantu pāris palīdzēs neitralizēt oksidatīvo stresu, saules radītos ādas bojājumus un fotonovecošanās pazīmes," iesaka skaistuma konsultante.

Tātad C vitamīna produktus var lietot gan no rīta, gan vakarā. Vai abos laikos - atkarībā no tā, kādu ieguvumu vēlies. Pa dienu tas darbosies kā antioksidants, savukārt naktī šāda kosmētika palīdzēs vairāk nostiprināt un atjaunot sejas ādu.

! Atceries, ka C vitamīna produktus nedrīkst pakļaut tiešai gaismas ietekmei. Iepakojumam ir jābūt tumšam, citādi C vitamīns sāks sadalīties.

Mīts nr.3: lielāks C vitamīna procentuālais daudzums ir efektīvāks!

Augstāki procenti ne vienmēr ir efektīvākie! Ja saskaries ar ādas problēmām, piemēram, hiperpigmentāciju un tumšiem plankumiem, tev, lai sasniegtu ātrāku rezultātu, iespējams, var būt liels kārdinājums izmantot lielu C vitamīna daudzumu. Tomēr lielāks procentuālais daudzums var izraisīt ādas kairinājumu un apsārtumu. "Patiesībā pietiek ar labi formulētu C vitamīna produktu sastāvu, kura procentuālais daudzums ir līdz 15%. Tas var būt ļoti efektīvs," stāsta Arta Bogdānova.

Mīts nr. 4: Āda ar laiku var kļūt neuzņēmīga pret C vitamīnu

Mūsu ķermenis neražo C vitamīnu dabiski, tāpēc tas jāuzņem ar pārtiku vai vitamīniem. Tāpēc var nebaidīties par to, ka āda varētu kļūt neuzņēmīga pret C vitamīnu. Protams, ar laiku var pielāgot C vitamīna koncentrāciju un palielināt procentuālo daudzumu atbilstoši ādas tolerances līmenim.

Mīts nr. 5: C vitamīns var mainīt sejas ādas krāsu

Pareizi uzklājot, C vitamīns neizraisīs ādas krāsas izmaiņas. Tas gan palīdzēs izlīdzināt esošo pigmentāciju un ādas toni.

Kā zināt, ka āda nesaņem pietiekami daudz C vitamīna?

"Ja uz sejas ādas ierastās grumbiņas šķiet izteiktākas vai parādījušās jaunas, sejas ādas krāsa šķiet pelēcīga un apsārtusi, kā arī brūces dzīst sliktāk, tas viss var norādīt uz C vitamīna trūkumu tavai ādai," atbild Apotheka skaistuma konsultante Arta Bogdānova.

Foto: Shutterstock

Kā pareizi lietot C vitamīnu ādai?

Lai iegūtu labākos un ātrākus rezultātus, var izmantot serumu ar C vitamīna piejaukumu. Ja tomēr nevēlies ikdienā lietot koncentrētu serumu, var meklēt produktus, kas piesātināti ar C vitamīnu, piemēram, ādas mitrinātājus, nakts krēmus, sejas mazgāšanas līdzekļus, toniku utt.

Detalizēta ādas kopšanas kārtība, lai C vitamīns iedarbotos

  • Maigi notīri seju.
  • Uzsmidzini vai paņem dažus pilienus spirta nesaturoša tonika uz vates spilventiņa un viegli notīri seju.
  • Uzklāj uz ādas 2–3 pilienus, piemēram, 15% C vitamīna sejas seruma un maigi iemasē to.
  • Uzklāj barojošu vai mitrinošu krēmu.
  • Noslēgumā uzklāj saules aizsarglīdzekli ar SPF, lai pasargātu ādu no kaitīgajiem saules stariem.

"Lai gan parasti C vitamīnu saturošā kosmētika ir panesama visiem cilvēkiem, ja esi īpaši jutīgas ādas īpašniece, ir jāievēro piesardzība. Īpaši, ja tiek izvēlēts jauns produkts, noteikti ir uz nelielas ādas zonas jāveic tests un, ja reakcija nerodas, tikai tad to uzklāt uz sejas ādas," iesaka skaistuma konsultante.

Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu