Ājurvēdas uztura principi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ājurvēda tulkojumā no sanskrita nozīmē — mācība par dzīvi. Tā atzīst, ka cilvēka veselības pamatā ir pareizs uzturs, pareiza domāšana un pareizs dzīvesveids. Šoreiz raksts būs tieši par uzturu. Ājurvēdas principi eiropietim var likties neparasti, tomēr netrūkst cilvēku, kuri pēc ilgākiem meklējumiem par savējo izvēlas tieši šo ceļu. Par uzturu ājurvēdas skatījumā Mājai pastāstīja Ilona Ābele, sertificēta ģimenes ārste, kas savas zināšanas ājurvēdas medicīnā guvusi Šrilankā. Trīs došas Ājurvēda visus cilvēkus iedala trīs pamattipos jeb došās: vata, pitta un kapha. Šīs došas dažādās kombinācijās veido 10 konstitucionālos tipus. Lai precīzi noteiktu savējo, vajadzīga individuāla konsultācija, bet vispārēju priekšstatu var iegūt, izpildot testus, kas atrodami literatūrā vai internetā. Vata (vējš). Šā tipa cilvēki ir ātri, strauji, kustīgi un viņiem ir daudz ideju, jo kustīgs un aktīvs ir arī prāts. Bieži sāk vairākus darbus reizē un nepadara tos līdz galam. Tipisks vata pieņemas svarā ar lielām grūtībām, tāpēc sevi nereti sauc par caurbiru. Jau no dabas raksturīga pasausa āda, un, ja tiek traucēts organisma enerģētiskais līdzsvars, ādas sausums vēl vairāk palielinās. Diezgan izteikti arī gremošanas traucējumi, tie vairāk saistīti ar gāzu uzkrāšanos, vēdera uzpūšanos un aizcietējumiem, jo gremošanas uguns ir diezgan vāja. Bieži vien vata no rīta pamostas noguris, jo arī naktī miegā ir aktīvs, svaidās pa gultu. Nogurumu jūt arī pēc ēšanas, tāpēc labprāt ķeras pie kafijas, lai sevi kaut kā stimulētu. Pitta (uguns). Arī šā tipa pārstāvjiem ir salīdzinoši strauja daba, bet viņi nav ļaunatminīgi. Prasīgi gan pret sevi, gan pret apkārtējiem, salīdzinoši mērķtiecīgi, parasti savus mērķus arī sasniedz. Labi vadītāji, darba organizētāji. Bieži viņiem gribas, lai viss notiek tikai pēc viņu prāta, bet, to apzinoties, viņi mācās savaldīties. Raksturīgas ādas iekaisumi, izsitumi, apsārtumi; gremošanas sistēmas slimības — kuņģa iekaisumi, čūlas, zarnu darbības traucējumi; arī hormonālās sistēmas problēmas. Kapha (zeme jeb gļotas). Caurmērā raksturīgs lielāks svars nekā citiem, bieži vien — liekais svars, no kā grūti atbrīvoties. Izteikta šķidruma aizture liek organismā rasties un krāties gļotām, ar laiku sāk veidoties tauki. Šiem cilvēkiem biežāk nekā citiem novēro elpceļu slimības — saaukstēšanos, iesnas, deguna blakusdobumu iekaisumus, klepu, astmu u. c. Mēdz būt tūska uz kājām. Raksturā šie cilvēki ir lēni, mierīgi, nav aktīvi ideju ģeneratori, bet ļoti labi izpildītāji. Darbu veic perfekti, kaut arī ne tik ātri, kā citiem gribētos. Konservatīvi, ilgi turas pie saviem uzskatiem, mācās lēni, bet apgūto atceras lieliski. Katram konstitucionālajam tipam ir savi konkrēti uztura ieteikumi, bet ir lietas, kas attiecas uz visiem. Ēdienreižu laiks Brokastis: 5.00–10.00; pusdienas: 10.00–14.00; launags — ap 16.00; vakariņas: 17.00–22.00 (vislabāk tomēr līdz 19.00). Laiks no 5 līdz 10 un no 17 līdz 22 ir zemes jeb gļotu laiks; no 10 līdz 14 un no 22 līdz 2 — uguns laiks, bet no 2 līdz 5 un no 14 līdz 17 — vēja laiks. Uguns laikā ir maksimāli laba gremošana — tad jāēd pusdienas, jo barība vislabāk pārstrādājas. Vēja laikā ir slikta gremošana, var atļauties tikai vieglu siltu launadziņu vai nedaudz augļu. Zemes jeb gļotu laikā ēdienam jābūt tādam, lai nepalielinātu gļotu daudzumu organismā, tāpēc jāatturas lietot produktus, kas bagāti ar šķidrumu, dzert daudz šķidruma, ēst smagus ēdienus (piemēram, gaļu, pupas, zirņus), kas varētu traucēt miegam, jo gremošanas uguns šajā laikā ir vājāka. Šķidruma lietošana Stundu vai vismaz pusstundu pirms un pēc ēšanas nevajadzētu dzert neko. Starp ēdienreizēm var dzert siltu ūdeni un siltas tējas, bet ne sulas, jo ājurvēdas skatījumā sula arī ir ēdiens. Ēšanas laikā vata, lai stimulētu gremošanas uguni, un kapha, lai aizkavētu gļotu veidošanos, var piedzert diezgan stipras garšvielu tējas, vienkāršs un piemērots variants ir sasmalcinātas ingvera saknītes, ko aplej ar karstu ūdeni. Pitta var dzert vienkārši siltu ūdeni, ingvera vai piparmētru tēju. Jādzer maziem, maziem malciņiem, pašķidrinot ēdienu — tas ir pretēji Eiropā pieņemtajiem standartiem. Ūdens tiek uzņemts kā ēdiens, un nevajag izdzert visu glāzi. Sāk ar saldo Vispirms ēd saldo ēdienu, tad sagatavotus graudaugus vai dārzeņus, tālāk seko gaļa vai zivis un svaigi dārzeņi (tos var ēst arī kopā ar gaļu un zivīm, bet nevar — ar vārītiem kartupeļiem vai rīsiem). Šī secība saistīta ar to, ka tīrie ogļhidrāti ātrāk sadalās un tiek arī ātrāk izvadīti ārā, tie neaizkavējas kuņģī, tur nesāk uzkrāties toksīni. Saliktas uzbūves ogļhidrāti, kas ir sautētos dārzeņos un graudaugu produktos, kuņģī paliek mazliet ilgāk, gaļa — vēl ilgāk, tāpat arī svaigie dārzeņi, kuru sagremošanai jāpatērē ļoti daudz enerģijas. Ēdiena daudzums Divas kopā saliktas plaukstas ir tā paplāte, uz kuras jāsavietojas visiem ēdieniem, ko cilvēks apēd vienā ēdienreizē. Ja ar to nepietiek un visu laiku gribas kaut ko vēl, tad obligāti jāsāk pievērst uzmanību ēdiena garšai. Katrā ēdienreizē jāsaņem salda, skāba, sāļa, asa, rūgta un sīva garša, tad ķermenis sūta smadzenēm informāciju: jā, es esmu paēdis. Ja kādas garšas trūkst, gribas kaut ko vēl. Katram savs produktu saraksts Tiem, kuri nopietni pievēršas ājurvēdas medicīnai, tiek sastādīts individuāls produktu saraksts. Īsumā raksturojot, var sacīt, ka vata ir cilvēka tips, kam vajag siltus, labi sagatavotus produktus, ideālais variants ir tvaicēts, viegli eļļains ēdiens; noteikti jāievēro konkrētas ēdienreizes. Vēdera uzpūšanās šā tipa cilvēkiem bieži saistīta ar to, ka viņi ir trauksmaini, nervozi. Pitta ir vienīgais tips, kas var lietot dzērienus istabas temperatūrā, atļauti arī svaigi dārzeņi (labāk vasarā un agrā rudenī, savukārt vēlā rudenī, ziemā un agrā pavasarī vēlams tos ēst sagatavotā veidā). Kapha var ēst svaigus dārzeņus jebkurā laikā, bet nav ieteicami govs piena produkti — siers, jogurts, kefīrs, piens, saldējums, jo tiem ir īpaši liela tendence veidot un aizturēt organismā gļotas. Ļoti jāuzmanās ar melonēm, arbūziem un svaigiem gurķiem — tie veicina gļotu veidošanos, tāpat arī (pretēji tradicionālajiem ieteikumiem) nevajag dzert daudz šķidruma. Kā novērtēt garšas Garša

Kā to pazīt

Kā tā darbojas

Produkti, kas to dod

SALDA

Patīk mēlei, gribas baudīt vēl

Baro un nomierina ķermeni un prātu, mazina izsalkumu un slāpes, sekmē audu augšanu, vairo spēkus. (Pārmērīgos daudzumos kaitīga liesai un aizkuņģa dziedzerim)

Gandrīz visi pamatuzturlīdzekļi: maize, graudi, kartupeļi, augu eļļa, piens, gaļa, lakrica u. c.

SKĀBA

Iedarbojas uz zobiem, liek sejai savilkties krokās un izdalīties siekalām

Sekmē sārņu izvadīšanu no organisma, stimulē prāta asumu, mazina spazmas un trīci, uzlabo ēstgribu, maņu orgānu darbību, gremošanu. (Pārmērīgās devās izraisa tūskas, jušanas traucējumus, galvassāpes, drudzi, redzes problēmas)

Gandrīz visas ogas, kefīrs, jogurts, siers, biezpiens, sausie vīni, smiltsērkšķi, vīnogas, citroni, greipfrūti, mežrozīšu augļi

SĀĻA

Izraisa karstuma sajūtu un siekalu tecēšanu

Attīra organismu, izvadot visu lieko, palielina gremošanas spēju, aktivitāti un ēstgribu, mīkstina un atslābina audus(Ja lieto par daudz, izraisa slāpes, niezi, priekšlaicīgu nosirmošanu)

Nav pārtikas produktu ar sāļu garšu, to iegūst no pārtikas piedevām — vārāmās sāls, akmenssāls u. c.

ASA

Rada dedzinošu sajūtu mutē un uz mēles, izraisa asaras

Izskalo no ķermeņa sekrētus, kavē kaphas audu augšanu, uzlabo ēstgribu

Melnie un sarkanie pipari, ingvers, sīpoli, ķiploki, redīsi

RŪGTA

Neitralizē smaku no mutes un nomāc apetīti

Attīra, bremzē sekrēciju, mazina seksuālo aktivitāti, harmonizē organismu, atjauno visu garšu līdzsvaru, sekmē ēstgribu, palīdz pret ādas slimībām un drudzi(Ja tās ir par daudz — novājina organisma spēkus līdz izsīkumam)

Hinīns, kofeīns, mūmijs, vērmeles, pelašķi, salvijas, pārtikas produktos praktiski nav

SĪVA

Rada ģērējošu, cietu sajūtu mēlei un rīklei

Savelk, ārstē visas ķermeņa daļas, mazina izdalījumu daudzumu un seksuālo aktivitāti

Vilkābeles augļi, ievu ogas, ozolu miza, zīles. Pārtikas produktu ar tīri sīvu garšu praktiski nav, bet, piemēram, hurma ir sīva un salda, aiva — salda, skāba, sīva.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu