Pirmie iespaidi: BMW 730d xDrive

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BMW

Ja aplūko BMW grupu kopumā, tad tās flagmaņi viennozīmīgi brauc ar Spirit of Ecstasy figūriņu pa priekšu un valkā Rolls-Royce vārdu. Ja aplūko tikai BMW zīmolu, flagmanis un lielā mērā arī jaunāko tehnoloģiju nesējs ir 7.sērija - automobilis, kurā pēc pirmās tikšanās atradu tikai vienu trūkumu un tā ir cena.

 
Foto: BMW

Dizains

Dizains var patikt un var nepatikt, bet jebkurā gadījumā jaunā 7.sērija nav izraisījusi tādu vētru, kā amerikāņa Krisa Bengla savulaik radītā 2002.gada modeļu saime, kas bija masīvi auto ar masīvu izskatu. Pēc vienas paaudžu maiņas 2008.gadā, kad BMW flagmanis sāka transformēties par un kļūt izsmalcinātāks, savā pēdējā iterācijā tas ir jau pavisam smalks un precīzs. Tieši tāda arī ir bijusi dizaineru doma - ar izskatu, kura priekšējā daļā itin viegli sazīmēt 3.sēriju, simboliski vēstīt, ka flagmanis tagad ir ar asāku zīmuli zīmēts, dažādās kontrukcijas jomās optimizēts un līdz ar to arī baudāmāk braucams.

No ārpuses gan pateikt grūti, taču jaunā 7.sērija patiesi ir efektīvāka par iepriekšējās paaudzes modeli. Atkarībā no modeļa tā ir nometusi līdz pat 130 kilogramus liekā svara. Protams, optimizēti ir dažādi agregāti, taču būtiskāk notievējusi ir pati šasija, kurā BMW inženieri prasmīgi izmantojuši i modeļu izstrādē gūto pieredzi un zināšanas, un apvienojuši tradicionālos alumīniju un tēraudu ar oglekļa šķiedru. Ieguvumu no šāda risinājuma ir ne viens vien - zemāks svars, zemāks smaguma centrs, augstāka efektivitāte un dinamiskāka braukšana. Pie tam arī pasažieru drošības līmenis ceļas, salona čaulai kļūstot stingrākai.

 
Foto: BMW

Salonā

BMW 7.sērija, no iekšpuses vērtējot, ir tieši tāda, kādu to var gaidīt - priekšā vietas ir vairāk nekā nepieciešams, jo īpaši šoferim, ja saimnieks pats negrib stūrēt, un aizmugurē sēžot pat tāls brauciens kļūs par atpūtu. Ne tikai sēdekļu ērtuma un kājām atvēlētās telpas dēļ, bet arī tādēļ, ka konsolē starp malējām sēdvietām BMW ir iebūvējuši Samsung planšeti 7 collu ekrānu. Ar tās palīdzību aizmugurē sēdošie var regulēt klimatu un sēdekļus, informatīvās izklaides sistēmas, atskaņot ārējos audio un video failus vai arī sērfot internetā. Lieki piebilst, ka planšeti var paņemt līdzi un lietot mājās. Vēl liekāk piebilst, ka, turot planšeti speciālajā ligzdā, no kurienes to pēc podziņas nospiešanas izceļ elektromotors, par baterijas lādiņu nebūs jāraizējas.

Lai vai kā, svarīgākie jaunumi bavāriešu flagmaņa salonā ir meklējami sensoru un elektronisko gadžetu jūklī. Digitāls instrumentu panelis un head-up displejs, kas tagad ir vēl informatīvāks un pielāgojams, neliks apsēsties, žestu atpazīšana gan. Jāsaka, ka tā ir tālu no pilnības, taču pirmie soļi ir sperti un kas zina, varbūt nemaz ne tik tālā nākotnē mašīnām pie stūres, ja tāda vispār būs, redzēsim cilvēki, kuri aktīvi žestikulē, vicinot rokas kā karatisti.

Pagaidām tās ir neizteiksmīgas kustības ar pirkstiem un plaukstu, kas ļauj bez fiziskas pieskaršanās kādam slēdzim pagriezt skaļāk radio vai klusāk, pieņemt ienākošo telefona zvanu vai to noraidīt, audio sistēmu apklusināt, un veikt citas darbības. Nodemonstrēt kolēģiem, kas notiek, ja skārienekrāna priekšā gaisā pavirpina pirkstu, cerot, ka kāds paliks ar muti vaļā, var, bet ikdienā šis risinājums nez cik praktisks un funkcionāls nav. Tāpēc labi vien, ka pagaidām vēl ir dublējos fizikālās pogas, tai skaitā apaļais skaļuma regulētājs priekšējā paneļa centrālajā blokā. Tas, starp citu, līdzīgi kā instrumentu panelis arī pamazām kļūst par skārienjutīgu sekciju.

Un vēl viens ievērības cienīgs jaunums ir parkošanās ar tālvadību. Kā tas izpaužas? Tīri vienkārši - ja autovadītājam nav gabarītu izjūtas vai garāža ir saglabājusies no bada laikiem, kad tajā glabājās Trabants, atliek vien izkāpt no auto, ņemt rokā jaunizstrādāto BMW Display Key, un gluži kā spēlītē mašīnu iebraukt garāžā pie lāpstām un pļaujmašīnas. Bet tikpat labi, protams, var paniekoties arī pārpildītā stāvlaukumā.

 
Foto: BMW

Tehnika

Septītās sērijas dzinēju palete nav plaša, taču vairāk nekā pietiekama. Motorizācijas paletes apakšā atrodams 3 litru sešu cilindru dīzeļdzinējs ar 265 ZS un 620 Nm. Jaudas šim motoram nav daudz vairāk kā iepriekš, tomēr griezes moments ir piedzīvojis ievērojamu lēcienu un braukšana sanāk visnotaļ plūdena un flagmaņa cienīga. Otra opcija dīzeļdzinēju cienītājiem ir tāda paša darba tilpuma un konfigurācijas motors, bet jau ar 320 ZS un 680 Nm. Nu, un ja arī ar to kādam ir par maz, tad nesen starp BMW sāka piedāvāt arī modeļiem750d xDrive un 750Ld xDrive paredzētu 3 litru sešu cilindru motoru ar 400 ZS un 760 Nm. Šis agregāts, kam ir veseli četri turbokompresori, esot spēcīgākais sērijveida sešu cilindru dīzelis un nodrošina ne tikai apskaužamus dinamiskos rādītājus (4,6 - 4,7 sekundes līdz simtam), bet arī neticami zemu degvielas patēriņu, proti, BMW apgalvo, ka lielie sedani vidēji iztiekot vien ar 5,7 - 5,9 litriem uz 100 kilometriem. Benzīnnieku klāstā bāzi veido 740i domātais 3 litru turbo motors ar 326 ZS un 450 Nm, bet vispārākais no motoriem ir 750i uzstādāmais 4,4 litru V8 turbodzinējs ar 450 ZS un 650 Nm.

Foto: BMW

Kas būtiski, BMW nav aizmirsuši arī par vides draugiem un modeļu saimes vidējā degvielas patēriņa samazināšanu, proti, eksistē arī tāds modelis kā 740e ar 2 litru turbo motoru un hibrīdiekārtu. Iekšdedzes dzinējs attīsta 258 ZS un 400 Nm, bet elektromotors papildus nodrošina 113 ZS un 250 Nm jaudu. Hibrīdsistēmas kopējā veiktspēja tādējādi ir 326 ZS, bet maksimālais griezes moments sasniedz 500 Nm, taču tas pat arī nav būtiski, jo svarīgākais šī motora raksturlielums ir 2,1 litra degvielas patēriņš un attiecīgi 49 g/km CO2 izmešu daudzums. Vienlaikus gan jāpatur prātā, ka arī pabraukt ar šo sedanu var - ar maksimāli 250 km/h un līdz simtam paātrinoties 5,4 sekundēs.

It visi motori standartā tiek komplektēti ar tālāk attīstītu astoņu pakāpju automātisko pārnesumkārbu. Ja ir interese par pilnpiedziņu, lai būtu drošāk braukt kupenās un komfortablāk sliktos laika apstākļos, tad nav problēmu, jo drīzāk jāskatās, kurai septītās sērijas modifikācijai tā nav pieejama nekā ir.

Foto: BMW

Izmēģinājuma braucienā devos ar 730d xDrive modeli. Tas tik tiešām ir pati bāze, taču nekādā gadījumā nevar teikt, ka kaut kādā veidā apdalīta. Dinamika pietiekama, komforts, kādam tam jābūt, pirkstu kustības 3D sensors atpazīst, salonu ar diviem aromātiem iesmaržina pēc izvēles, sēdekļi masē, centrālais ekrāns ir liels, navigēšana multimediju un navigācijas sistēmas izvēlnē ir raita, pneimatiskā balstiekārta, kas šajā modelī ir standarts, regulē gaitas īpašības no viegli sportiskām līdz viegli mīkstām (auto nav ne īsts sportists, ne arī laiva, kas šūpojas pār viļņiem, taču prot gan līdzināt ceļu, gan arī labi uzvedas dinamiskākos brīžos) un tumsā palīdz redzēt par papildus naudu iegādājamās lāzergaismas. Runā, ka pretēji pilnajiem LED lukturiem, kas ceļu izgaismo 300 metru tālumā, lāzergaismu baltie, selektīvi regulējamie stari «velkot» divreiz tālāk. Nākamreiz jāņem kāds asistents un jāmēra.

Pavisam īsi sakot - šis ir masāžas salons, kurā kvalitatīvas mūzikas pavadījumā un baudot aromterapiju, var ceļot, strādāt, atpūsties.

BMW 730d xDrive bāzes cena ir 100 600 eiro. 730d bez xDrive ir par 3500 eiro lētāks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu