Būt tālredzīgākiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Liepājas domes Attīstības pārvalde apkopojusi statistiku par fiziskām personām piederošajiem vieglajiem automobiļiem. Izrādās, mūsu pilsētā auto ir trešdaļai liepājnieku.

Liepājā šā gada sākumā reģistrētas ap 23 tūkstošiem vieglo automašīnu, proti, savs braucamais ir ap 38 procentiem liepājnieku. Pēdējos trīs gados reģistrēto vieglo automobiļu skaits mūsu pilsētā palielinājies vairāk nekā divas reizes.

Automašīnu skaita pieaugumu var pamanīt arī bez oficiālas statistikas – ar neapbruņotu aci, jo mūsu agrāk visnotaļ mierīgajā un paklusajā pilsētā aktuāli kļuvuši transportlīdzekļu sastrēgumi. Tie, protams, nebūt nav tādi, kādus paraduši ik dienu piedzīvot galvaspilsētas iedzīvotāji. Un tomēr. Lai ar auto Liepājā nokļūtu no punkta A līdz punktam B, tieši pēdējos gados nākas patērēt krietni vairāk laika.

Kaut arī Rīgas un Liepājas mērogi ir atšķirīgi, no mūsu pozīcijām raugoties, ir jāmāk saredzēt abu pilsētu satiksmes kopīgās tendences un jāmēģina prognozēt briestošās problēmas. Liepājā, piemēram, abas pilsētas daļas pār kanālu savieno divi tilti, arī Rīgā autotransports var šķērsot Daugavu pa diviem tiltiem, un sastrēgumi veidojas ielu pieslēgumos uz tiltiem. Tiesa, Rīgā jau top vēl viens tilts.

Rīgas satiksme pašlaik piedzīvo milzu problēmas, un pašvaldība izziņojusi virkni diezgan radikālu ieceru to risinājumam, piemēram, kustības aizliegumu konkrētām automašīnām noteiktās dienās (mašīnas ar pāra numuriem varētu braukt tikai pāra datumos un otrādi), būtiski palielināt priekšrocības sabiedriskajam transportam, veidojot īpašus satiksmes koridorus. Savukārt Liepājas domes jaunizveidotai struktūrai – Satiksmes infrastruktūras daļai –, kā arī visām satiksmes plānošanā iesaistītajām amatpersonām būtu jāgādā, lai mums nebūtu jānonāk līdz tik radikālām metodēm un jācīnās ar sekām. Diemžēl dzīve rāda, ka automašīnu skaits palielinās dinamiskāk, nekā speciālisti spēj prognozēt un novērst ar to saistītās problēmas. Liepājā speciālistiem tomēr vēl ir iespējas būt tālredzīgākiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Nepalaid garām!
Uz augšu