Šokā par auto atņemšanu uz Baltkrievijas robežas (128)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Kādam Latvijas autovadītājam, šķērsojot robežu ar Baltkrieviju, kaimiņzemes robežsargi konfiscējuši automašīnu un pašu arestējuši. Kamēr Baltkrievijas un Latvijas tiesībsargi izskatot šo lietu, tikmēr auto īpašnieks Jurijs esot sašutis par baltkrievu rīcību. Viņa auto esot oficiāli reģistrēts Ceļu satiksmes un drošības direkcijā, turklāt Latvijas un Šengenas zonas valstu datu bāzēs nav ziņu, ka Jurija auto būtu zagts un atrastos starptautiskā meklēšanā, kā to apgalvojuši baltkrievi, tā ceturtdien ziņo Degpunktā.

LNT raidījums Degpunktā, tiekoties ar liepājnieku Juriju, noskaidrojis, ka šis Latvijas iedzīvotājs nonācis neapskaužamā situācijā uz Latvijas un Baltkrievijas robežas.

Savulaik Jurijs bija iegādājies sev tūkstoš latu vērtu automašīnu, reģistrējis Latvijas Ceļu satiksmes un drošības direkcijā (CSDD) un nokārtojis visus dokumentus attiecībā uz šo auto bez jebkādām problēmām. Automašīnu viņš bija iegādājies Rīgā – autoplacī, no kurienes Jurijs auto aizveda uz dzīvesvietu Liepājā un tur reģistrēja CSDD filiālē.

Brauc pa Latviju un Krieviju, bet baltkrievi konfiscē auto

Divu gadu laikā Juris ar savu „Audi” bija vairākas reizes devies braucienos ārpus Latvijas. Jurijs Degpunktā stāsta: „Četras reizes es braucu uz Krieviju - Kaļiņingradas apgabalu. Šogad nolēmu aizbraukt līdz tēva kapam Baltkrievijā, taču, šķērsojot Baltkrievijas robežu, mani arestēja.”

Uz Latvijas un Baltkrievijas robežas noticis neticamais: atklājies, ka Jurija automašīna esot izsludināta starptautiskā meklēšanā, kaut gan Latvijā tā oficiāli reģistrēta CSDD datu bāzē. „Uz Latvijas un Baltkrievijas robežas mani pataisīja par īstu noziedznieku,” tā Degpunktā savas sajūtas atklāj Jurijs, atceroties savu ceļojumu uz Baltkrieviju, no kura Latvijā bija spiests atgriezties ar vilcienu.

Liepājnieks tagad jūtoties kā noziedznieks, un arī Jurija radi sākumā bijuši šokā par to, ka viņš braukājot riņķī ar zagtu automašīnu. Degpunktā informēja, ka šobrīd Latvijas un Baltkrievijas tiesībsargājošās iestādes cenšoties tikt skaidrībā par konfiscēto auto, tomēr lietas virzība esot gausa.

Liepājnieks: Kurš atlīdzinās morālos pārdzīvojumus?

Jurijs piebilst: „Man atsūtīja papīru par to, ko noskaidrojusi Latvijas policija. Es viņiem zvanīju, bet man atbildēja, ka neko vairāk palīdzēt nevar. Zvanīju uz Baltkrieviju, bet tur viņi paskaidroja: ja būs atbilde no automašīnas īpašnieka Šveicē, ka viņam nav pretenziju, tad mēs jums auto atdosim bez problēmām.”

Par šādu viņam labvēlīgu lietas iznākumu Jurijs neesot visai pārliecināts. Jau tagad notikusī ķeza ar auto esot vīrietim radījusi pamatīgus zaudējumus. „Neesmu drošs, ka tikai man ir tāda problēma. Varbūt, ja es brauktu tikai pa Latviju, nekas arī nenotiktu. Ja es nebrauktu uz Baltkrieviju vai kaut kur tālāk, kur pamatīgāk pārbauda tās datu bāzes. Vai tiešām nevar uzreiz visus datus dot CSDD? Un kurš tagad man un manai mātei atlīdzinās morālos zaudējumus? Es nezinu,” jautājoši norāda Jurijs.

CSDD šo gadījumu sauc par neparastu - auto nav zagts!

Tikmēr CSDD šo atgadījumu ar Jurija automašīnu sauc par neparastu situāciju. Direkcijā aizvien apliecinājuši, ka baltkrievu robežsargu konfiscētais auto „Audi” joprojām direkcijas datu bāzē neskaitās kā zagts, bet gan kā Jurija īpašums.

CSDD pārstāvis Jānis Aizpors Degpunktā apliecina, ka esošā informācija direkcijas datu bāzē ne agrāk, ne šajā brīdī neuzrādot nekādus liegumus vai norādes, ka Jurija auto būtu zagts. Arī no policijas neesot ziņu, ka auto atrodas meklēšanā un ticis nozagts.

„Mūsu datu bāzē šādas informācijas nav. Šoreiz vēlreiz šos faktus pārbaudījām Šengenas zonas valstu informatīvajā sistēmā, un tajā nebija informācijas par šo minēto transporta līdzekli, nebija nekāda lieguma. Ja būtu reģistrēta zādzība un būtu informācija no mūsu tiesībsargiem, tad šāds liegums būtu uzlikts,” tā Degpunktā apgalvo Aizpors.

Auto īpašnieks varot arī nesaņemt atbildi no Baltkrievijas

Šobrīd no baltkrievu rīcības un lēmumiem cietušajam Jurijam, kurš palicis bez oficiāli reģistrēta auto, atliekot vien gaidīt Baltkrievijas muitas atbildi. Tajā jābūt paskaidrojumiem, uz kāda pamata Jurijam konfiscēta automašīna un vai tiešām notikušais nav pārpratums, tā informēja Degpunktā.

Turklāt Jurijam ticis paziņots, ka atbilde no Baltkrievijas puses varot atnākt vairāku mēnešu laikā, taču jārēķinās, ka varot gadīties arī tā, ka atbilde neatnākot vispār nekad.

Komentāri (128)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu