Zāļu cenām ievieš pacientu kontroli

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.aptieka.lv

Pacienti var sekot līdzi, vai aptiekā zāles pārdod par atbilstošu cenu. Zāļu valsts aģentūras (ZVA) interneta mājaslapā (www.zva.gov.lv) ir pieejams Latvijā reģistrēto medikamentu un to mazumtirdzniecības (aptiekas) cenu saraksts. Šajā sarakstā norādītas maksimāli iespējamās cenas.

Ne zāļu vairumtirgotājs, ne aptieka nedrīkst piemērot augstāku uzcenojumu par noteikto. Vidēji Latvijas aptiekās zāļu ražotāja cena ir apmēram 70 procentu no zāļu realizācijas cenas aptiekā, skaidro Veselības ministrijas Komunikācijas departamenta preses centra darbinieks Oskars Šneiders. Pamanot ievērojamu cenu starpību, pacienti lūgti par to informēt ZVA, rakstot uz e-pastu info@zva.gov.lv vai zvanot pa tālruni 67078424.

Sākot zāļu izplatīšanu Latvijā, ražotājam ZVA jādeklarē cena, par kādu zāļu ražotājs paredzējis konkrētos medikamentus izplatīt. Zāļu aptiekas cena veidojas, ražotāja realizācijas cenai pievienojot vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības uzcenojumu (atkarīgs no ražotāja cenas) un pievienotās vērtības nodokli piecu procentu apmērā.

Nelielas atšķirības tiešām ir. Pretsāpju zāles «Citramons forte» (sešas tabletes) SIA «Veselība» Bauskas aptiekā 17. jūnijā maksāja Ls 0,14, Vecumnieku aptiekā «Mārsils» Ls 0,13, SIA «Sonia» aptiekā Iecavā Ls 0,16. Sirds līdzeklis validols (20 tablešu) attiecīgi maksāja Ls 0,87- 0,91; Ls 0,87; Ls 0,84.

Ņemot vērā, ka ne visi zāļu ražotāji pilda prasību par ražotāja realizācijas cenas deklarēšanu, sākot izplatīšanu Latvijā, tuvākajā laikā plānots sarakstu papildināt, lai varētu sniegt pilnīgu pārskatu par Latvijā pieejamo zāļu cenām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu