Bezmaksas TV liktenis valdības rokās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Par TV3 un LNT skatīšanos ik mēnesi būs jāmaksā mums visiem. Tas notiks, ja atbildīgās amatpersonas beidzot nerīkosies, lai saglabātu nacionālo informācijas telpu. Nacionālās komerctelevīzijas ir gandarītas par atbildīgo amatpersonu atsaucību un ieinteresētību šā valstiski svarīgā jautājuma risināšanā.

Ņemot vērā likumdevēju un atbildīgo institūciju atsaucību un ieinteresētību saistībā ar jautājumu par nacionālo komerctelevīziju palikšanu nacionālajā apraidē, LNT un TV3 definējušas robežas, pēc kurām palikšana apraidē vairs nav finansiāli iespējama.

Pēc ilgām sarunām ir radusies skaidra nostāja, ka

komercmediju un valdošo institūciju pamatintereses sakrīt.

LNT pārdošanas direktors Guntars Traubergs sarunā ar portālu TVNET tās atgādināja - stiprināt un aizsargāt nacionālo informatīvo telpu, veicināt latviski raidošo vietējo kanālu skaita pieaugumu, nākotnē arī jaunu kanālu ienākšanu nacionālajā apraidē.

LNT pārstāvis paskaidroja - komerctelevīzijas saprot situāciju un pēdējā laika negatīvos notikumus valstī saistībā ar "Krājbanku", "airBaltic" un ekonomisko krīzi. Tādēļ televīzijas nāk pretī un ir gatavas kompromisam.

LNT un TV3 definē robežas

Komercmediji ir gatavi palikt nacionālajā apraidē un turpināt maksāt par to, ja:

1) tiks mīkstināti noteikumi „must carry” jautājumā un tie stāsies spēkā jau 2012.gada 1.janvārī. Tādējādi tiesības komerctelevīzijām būs prasīt samaksu par savu saturu no kabeļoperatoriem;

2) komerctelevīzijām 2012. gadā tiks piešķirti ne mazāk kā 50% (0,65 miljoni latu) no iepriekš prasītajiem sabiedriskajam pasūtījumam atvēlētajiem līdzekļiem pārejas periodam līdz brīdim, kamēr LTV turpina darboties reklāmas tirgū un tarifs par nacionālo apraidi netiek samazināts;

3) tiks izveidota spēcīga Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP), kas spēs saprast un novērtēt nacionālās apraides nozīmīgumu, izveidot efektīvu Sabiedrisko mediju attīstības stratēģiju, iestāsies par veselīgu konkurences vidi un pieņemt valstiski nozīmīgus lēmumus.

Padomes bezdarbības dēļ radusies pašreizējā situācija.

"Esošajai NEPLP izsakām pilnīgu neuzticību, jo tās bezdarbības rezultātā un nacionālo komercmediju interešu ignorēšana ir novedusi pie esošās situācijas."

4) Padomei jau līdz nākamā gada sākumam skaidri jādefinē, kā tiks aizsargātas Latvijas nacionālās intereses, paplašinot un stiprinot nacionālo informatīvo telpu.

Šis ir pēdējais solis

LNT un TV3 pārstāvji akcentē, ka "šis ir pēdējais solis, līdz kam varam atkāpties, lai tomēr paliktu nacionālajā apraidē. Tādēļ aicinām atbilstošās institūcijas nekavējoties rīkoties un realizēt šos minētos punktus, un sniegt pārliecību, ka solījumi realizēsies darbos, lai nu jau trīs mēnešus ieilgušo neskaidrības periodu izbeigtu un varētu veiksmīgi strādāt nākamajā gadā."

Viņi uzskata, ka atbildīgajām amatpersonām arī turpmāk vajadzētu rīkoties valstiski atbildīgi un atrast līdzekļus, lai nepieļautu nacionālo komerctelevīziju aiziešanu no nacionālās apraides, tādā veidā apdraudot Latvijas nacionālo informatīvo telpu.

Komerctelevīziju piedāvātais variants būtu pieņemams gan televīzijām, gan "Lattelecom". Patlaban nebūtu pareizi lauzt līgumu ar uzņēmumu.

TV3 ir gandarīta

"TV3 Latvia" ģenerāldirektore Baiba Zūzena portālam TVNET pauda gandarījumu, ka koalīcijas padome ir izteikusi atbalstu "must carry" atcelšanas nepieciešamībai, kā tas jau ir izdarīts Lietuvā: "Cerams, tas kļūs par pirmo soli nacionālo komerctelevīziju konkurētspējas uzlabošanai un tādējādi nacionālās informācijas telpas saglabāšanai."

Viņa skaidroja, ka "must carry" ir likuma norma, kas neļauj nacionālajām komerctelevīzijām gūt ienākumus no TV operatoriem (kā kabeļoperatori, virszemes apraides operatori, interneta TV un satelīta TV), kuri saviem skatītājiem sniedz TV pakalpojumus par maksu. "Risinājums ir sen vajadzīgs, un

"must carry" atcelšana ir pirmais nepieciešamais solis.

TV3 pārstāve atgādināja, ka patlaban TV nozarē ir radīta ļoti labvēlīga biznesa vide ārzemju kanālu ienākšanai un darbībai, bet

nacionālie komerckanāli tiek diskriminēti.

"Uz situāciju jāskatās kompleksi, iepriekšējie parlamenti un NEPLP (NRTVP) radījuši Latvijas nacionālās informācijas telpu iznīcinošu sistēmu."

Komerctelevīzijas nemierā; brīdina pamest apraidi

Jau vēstīts, ka TV3 un LNT ir brīdinājušas, ka no 1.janvāra tās varētu izstāties no bezmaksas piedāvājuma virszemes apraidē. Televīzijas pamato, ka uzņēmuma " Lattelecom" prasītā ikgadējā maksa par bezmaksas apraidi, kas ir 650 tūkstoši latu, tām ir par lielu.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija otrdien vienojās lūgt valdību nākamā gada budžetā atrast līdzekļus, lai arī pēc šā gada beigām skatītājiem bezmaksas apraidē būtu pieejamas komerctelevīzijas – TV3 un LNT.

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu