Tēvs nelegāli strādā, bet uzturlīdzekļus nemaksā (24)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai arī ar tiesas lēmumu noteikts, ka Elīnas bijušajam vīram - abu meitas tēvam - ik mēnesi uzturlīdzekļos atvasei jāsamaksā 70 latu, tas netiek darīts. Arī tiesu izpildītāji plāta rokas, jo vīrietis nekur oficiāli nestrādājot. Taču Elīna pati noskaidrojusi, ka bērna tēvs piepelnās nelegāli vairākos darbos un pelna gana labi, tā šovakar vēstīja LNT raidījums «Tautas balss».

Izvairās no maksāšanas

Elīna raidījumam stāsta, ka kopā ar bijušo vīru bijuši piecus gadus. Kad viņa uzzinājusi par grūtniecību, draugs pārtraucis kopdzīvi. Viņš neesot vēlējies labprātīgi maksāt meitai uzturlīdzekļus, tādēļ Elīna vērsusies tiesā. Tā savukārt nospriedusi, ka vīrietim ik mēnesi bērnam uzturlīdzekļos jāmaksā 70 latus.

«Pēdējos trīs mēnešus nav devis ne santīma, viņš neatbild uz telefona zvaniem. Manu telefona numuru bija bloķējis,» tā situāciju «Tautas balsij» skaidro Elīna. Arī tiesu izpildītāji ir bezspēcīgi, jo vīrietis nekur oficiāli nestrādājot, līdz ar to nav iespējams no viņa piedzīt uzturlīdzekļus. Viņu datu bāzēs neparādoties informācija par to, ka vīrietis kaut kur oficiāli strādātu.

Nelegālais sanitārs un masieris

Tad Elīna pati ķērusies pie risinājuma meklēšanas – noskaidrojusi, ka bērna tēvs strādā nelegāli, proti, it kā kādā celtniecības firmā un vēl «halturē» par masieri. «Tautas balss» pieteicās uz masāžu pie Elīnas bijušā drauga Kaspara, lai tādā veidā izzinātu, vai vīrietis patiesi strādā un cik nopelna.

Masāžas veikšanu dzīvoklī raidījums fiksējis ar slēpto kameru. Pakalpojuma sniegšanas laikā Kaspars stāstīja, ka attiecīgajā dienā šis jau esot septītais klients. Mēneša laikā reizēm iespējams nopelnīt pat 500 latus. Viena masāžas reize klientam izmaksājot apmēram 7 latus.

Tāpat izrādās, ka Kaspars nelegāli strādājot arī par sanitāru P.Stradiņa slimnīcā, kur viņam «uz rokas» mēnesī izdodas nopelnīt apmēram 270 latus. Kaut kas tiekot maksāts uz kontu, bet daļa - aplokšņu alga. Turklāt tas nav viss. Pēdējos mēnešus viņam vēl ir papildu darbs kādā interneta veikalā, kur izdodas nopelnīt vēl ap 150 latiem.

Pelna ap 1000 Ls, bet bērnam neko neatvēl

Sarunas laikā ar Elīnas bērna tēvu raidījumam tapis skaidrs, ka mēneša laikā vīrietis nelegāli nopelna ap 1000 latiem, taču trīs gadus vecajai meitiņai no šīs summas nekas netiek.

Juriste Margarita Kralliša «Tautas balsij» pauda uzskatu, ka likumdošana uzturlīdzekļu jomā mūsu valstī ir nesakārtota. Savulaik ticis lemts par to, kā apgrūtināt dzīvi ļaunprātīgajiem uzturlīdzekļu nemaksātājiem, piemēram, uzliekot apgrūtinājumu iziet transportlīdzekļa tehnisko apskati.

«Šie likumi netika pieņemti, notiek patvaļa, izņemot mistisko nākotnes parādu, kas no šī nemaksātāja tiks kaut kad piedzīts,» norādīja juriste.

Arī Tieslietu ministrijā raidījumam atzīst, ka uzturlīdzekļu parādu piedziņas mehānismi nav pietiekami efektīvi, taču konkrēti sistēmas uzlabojumi nav veikti.

Kopējā parāda summa, ko parādnieki nav samaksājuši Uzturlīdzekļu garantiju fondam, jau veido 50 miljonus latu. Arī Elīna apsver iespēju vērsties šajā fondā pēc valsts atbalsta bērnam.

Skatīt pievienoto video.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu