20 slēpošanas trases - mauc, kā grib, un dara, ko grib! (55)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunajā slēpošanas sezonā ziemas priekus baudīsim ar lielāku drošības garantiju. Lai mazinātu nelaimes gadījumu skaitu Latvijas slēpošanas trasēs, turpmāk šā pakalpojuma sniedzējiem būs jāievēro daudz stingrāki drošības pasākumi, kas visiem būs vienoti un kuru izpilde stingri tiks kontrolēta.

Slēpošanas sezona Latvijā jau sākusies. Mēnesi agrāk nekā pērn. Žagarkalns to sestdien atklāja pirmais. Taču visām slēpošanas trasēm jaunā sezona sākusies ar būtiskiem jaunumiem.

Par drošību trasēs turpmāk būs jāgādā daudz rūpīgāk

Ņemot vērā, ka aizvadītajā ziemā trasēs notikuši smagi nelaimes gadījumi un

arvien vairāk slēpotāju gūst dažādas traumas, turklāt arī Patērētāju tiesību aizsardzības centrs sācis saņemt sūdzības

par šo pakalpojumu, abām pusēm – kontrolējošai institūcijai un uzņēmējiem - sēžot pie viena sarunu galda, izstrādāti jauni drošības standarti. Tie būs jāievēro visām Latvijas slēpošanas trasēm, lai mazinātu negadījumu riskus. Latvijas slēpošanas trašu asociācija par to ir gandarīta, jo beidzot šajā nozarē tikšot ieviesta kārtība.
«Iedomājieties 33 trases, no tām 12 ir tādas, kuras var uzskatīt par profesionālām trasēm, kuras ievēro kaut kādus minimālus standartus.

20 trases, žargona valodā runājot, mauc, kā grib, un dara, ko grib.

Tā nav normāla situācija, tas nevienā Eiropas valstī nav iedomājams. Mums šajā gadījumā bija tāda mežonīga situācija,» skaidro Žagarkalna īpašnieks, LSTA vadītājs Juris Žagars.
Patērētāju tiesību aizsardzības centrs slēpošanas trasēs konstatējis virkni būtisku pārkāpumu, kas apdraud ziemas prieku baudītāju veselību un pat dzīvību.
«Konstatējām daudz pārkāpumu saistībā ar pacēlājiem, daudzās vietās tie neatbilst visām drošuma prasībām – ir ļoti veci, trasēs ne vienmēr ir skaidra informācija. Ne visi šķēršļi trasēs nopolsterēti,» novērojusi ir PTAC direktore Baiba Vītoliņa.

Instruktoriem nederēs CV ieraksts: slēpoju no 5 gadu vecuma


Turklāt par slēpošanas instruktoriem turpmāk varēs strādāt tikai kvalificēti speciālisti ar atbilstošu sertifikātu, ne tādi, kuru profesionalitātes novērtējums ir ieraksts viņa CV – slēpoju no 5 gadu vecuma.
Kaut arī iekšējais drošības reglaments jau daudz kur bijis, slēpošanas trasēm vienalga būs krietni jāiespringst, lai jaunos drošības standartus ieviestu dzīvē.


«Šīs vadlīnijas, nevieni noteikumi nav nekāda zelta atslēdziņa, kas garantē, ka nu tagad ar 1. janvāri stāsies spēkā un slēpošana būs droša,» prognozē Kaķīškalna slēpošanas trases saimnieks, LSTA biedrs Rolands Rapa.


Slēpošanas

trašu saimnieki norāda arī uz pašu slēpotāju atbildību.

Ne visi lieto individuālos aizsardzības līdzekļus.
«Mēs pērn ieviesām sistēmu – ķivere maksā uz visu dienu 1 Ls, ja bērnam ir ķivere – slēpo par velti, biļete uz pacēlēja maksāja 5 Ls. Kā domājat, vai tas strādāja? Nē. Pirka biļeti par 5 Ls, jo, lūk, Pēterītim ir niķis un viņš ķiveri galvā nevilks,» pārsteigts atceras Žagars.
Kaut arī šīm drošības vadlīnijām būs tikai rekomendējošs raksturs, tās klaji ignorējot, slēpošanas trases var tikt slēgtas. Mērķis nav vis šo biznesu iznīdēt, bet rūpēties par slēpotāju drošību.

Komentāri (55)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu