EP deputāts Natels: tieciet galā ar problēmām Latvijā, pirms ķeraties klāt ES problēmām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Asās debatēs vairāku stundu garumā, kurās netrūka ne uzslavu, ne kritikas, par to Strasbūrā diskutēja Eiropas Parlamenta deputāti. Vai Latvijas prezidentūra Eiropas Savienībā būs sekmīga? Spilgtākie mirkļi no debatēm.

Saskaņā ar tradīciju, sākoties prezidentūrai, eiroparlamentārieši debatē par tās prioritātēm. Sēdi pustukšā zālē atklāja premjerministre Laimdota Straujuma. Viņa sacīja, ka Latvijas plānotos darbus vislabāk raksturo prezidentūras logo attēlotais dzirnakmens.

«Man

dzirnakmens nozīmē pārticību, stabilitāti un enerģiju.

Es vēlētos, lai ar šīm vērtībām arī asociētos Latvijas prezidentūra,» uzsvēra Laimdota Straujuma.

Deputāti izteica savus priekšlikumus, kam šajā pusgadā būtu jāvelta galvenā uzmanība, liekot lietā arī uzskates līdzekļus.

«Eiropas Savienība cilvēkus ir padarījusi nabadzīgākus. Vai mēs to varam vērst par labu? Aizvadīto gadu laikā cilvēki nav varējuši atļauties ēst gaļu. Cilvēki pērk olas, kas ir lētākas. Ja jūs nezināt, kas ir gaļa, esmu to paņēmis sev līdzi. Cilvēki Eiropā to nevar atļauties. Viņiem nav naudas. Viņi pērk to, kas ir manā kreisajā rokā,» spilgti situāciju raksturo EP deputāts Žanluka Buonanno.

Viedoklis par Latvijas izvirzīto darba plānu tika pausts emocionālās debatēs, jo tas tiek vērtēts ļoti pretrunīgi.

«Prezidentūra ir sākusies labi. Uzskatu, ka ir izvēlētas pareizās prioritātes. Centrā ir jābūt iedzīvotājiem, un jūs to arī darāt. Tas ir pats svarīgākais akcents. Eiropu tagad vada Latvija, un uzskatu, ka Eiropa ir labās rokās,» domā EP deputāts Manfrēds Vēbers.

«Esmu vīlies, ka Latvijas prezidentūras darba programma nepiedāvā nekādu alternatīvu taupības politikai, ko visas Eiropas institūcijas ir piekopušas pārāk ilgi,» uzskata EP deputāts Mats Karti.

Tikpat atšķirīgs ir eiroparlamentāriešu vērtējums, vai Latvija var būt paraugs pārējai Eiropas Savienībai.

«Jūs joprojām

esat ceturtā nabadzīgākā valsts Eiropas Savienībā. Jūs esat zaudējuši 20 procentus no saviem iedzīvotājiem

kopš 1992. gada. Baltijas valstīs tagad ir visstraujākā depopulācija visā pasaulē. Vispirms tieciet galā ar problēmām savās mājās, pirms ķeraties klāt nogurušās un novecojušās Eiropas Savienības problēmām,» strikti savu nostāju pauž EP deputāts Pols Natels.

«Ja ir kāda valsts, par kuras panākumiem ir vērts runāt, tad tā noteikti ir Latvija. 25 gadus pēc neatkarības atjaunošanas jūs esat pievienojušies eirozonai. Es gribu apsveikt jūs ar panākumiem,» Latviju apsveic EP deputāte Dubravka Šuica.

Vakardienas sēde arī atklāja, cik diametrāli pretējs ir deputātu viedoklis par to, kā prezidentūras laikā jāveido attiecības ar Krieviju.

«Mani šokēja jūsu izteikumi, ka liela problēma ir Eiropas Savienības nespēja būt pietiekami vienotai attieksmē pret Krieviju. Jūs uzsvērāt, ka vienotas pozīcijas panākšana ir svarīgs uzdevums turpmākajiem sešiem mēnešiem, ka ir nepieciešams stāties pretī Krievijai.

Es atvainojos par stingro valodu, bet, premjerministres kundze, kā jūs uzdrošināties!

Vai jūs nedomājat, ka šāda attieksme vairo spriedzi, veicina aukstā kara atmosfēru un tuvina īstam karam?» jautā EP deputāte Kristīna Morvai.

«Esmu gandarīts, ka jūs uzsverat Eiropas Savienības Austrumu partnerības nozīmīgumu un ļoti atklāti runājat par to, ka Eiropas drošību un solidaritāti apdraud Krievijas imperiālisms. Un tas nav, kā kolēģe sacīja, aicinājums sākt karu. Tā ir pamatota atbilde draudiem,» aizrāda EP deputāts Kazimirs Ujazdovskis.

Debates gandrīz trīs stundu garumā Straujuma noslēdza, atspēkojot Latvijai veltīto kritiku un pateicoties par eiroparlamentāriešu viedokļu apmaiņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu