Korejas līderi apņemas pasludināt mieru; Ziemeļkoreja sola kodolatbruņošanos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: KOREA SUMMIT PRESS POOL / Korea Summit Press Pool

Piektdien vēsturiskajā Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas vadītāju samitā tika nolemts beidzot formāli izziņot Korejas kara beigas, kaut arī faktiski konflikts beidzās jau 1953.gadā, vēsta raidorganizācija CNN.

(Papildināta ziņa.)

Tas tiks izdarīts ar abu pušu parakstītu miera līgumu.

Piektdien Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns un Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins sarokojās pāri militārās demarkācijas līnijai, kas šķir abas valstis. Uz brīdi iegājuši Ziemeļkorejas teritorijā, viņi turpināja samitu Dienvidkorejā.

Abu valstu vadītāji uz demarkācijas līnijas kopīgi iestādīja 65 gadus vecu priedi, bet pēc tam pusstundu runāja privāti.

Samita beigās tika prezentēts dokuments ar nosaukumu «Panmundžomas miera, labklājības un Korejas pussalas unifikācijas deklarācija».

«Korejas pussalā vairs nebūs kara un ir iesācies jauns miera laikmets,» teica Muns. «Ar priekšsēdētāju Kimu Čenunu esam vienojušies par pilnīgu denuklearizāciju, un tas ir mūsu kopīgais mērķis.»

«Dienvidkoreja un Ziemeļkoreja ir vienādās domās, ka Ziemeļkorejas ierosinātie pasākumi ir ļoti jēgpilni un nozīmīgi Korejas pussalas denuklearizācijai, un vienojās, ka pildīs savas lomas un atbildību šajā sakarā. Dienvidkoreja un Ziemeļkoreja vienojās aktīvi meklēt starptautiskās sabiedrības atbalstu un sadarbību Korejas pussalas denuklearizācijā,» norādīts paziņojumā.

Muns rudenī plāno doties uz Ziemeļkorejas galvaspilsētu, lai otro reizi tiktos ar Kimu, un abas valstis mēģinās panākt tikšanos ar ASV un, iespējams, arī Ķīnu, lai noslēgtu pastāvīgu mieru.

Muns un Kims vienojušies regulāri tikties un sazvanīties, «lai atklāti un bieži pārrunātu jautājumus, kas ir būtiski abām valstīm, lai stiprinātu abpusējo uzticību un kopīgi censtos stiprināt pozitīvo inerci», attīstot abu valstu attiecības, kā arī sekmējot mieru, izaugsmi un Korejas pussalas apvienošanos, norādīts samita noslēguma paziņojumā.

Pēc tikšanās noslēguma paziņojuma, kurā deklarēts, ka «Korejas pussalā kara vairs nebūs», abi līderi apskāvās.

Abu līderu tikšanās, protams, iepriekš tika rūpīgi izplānota. Abu valstu amatpersonas trīs dienas uz robežas plānoja un izmēģināja teju katru līderu soli. Bet pat ar visu to sastapšanās mirklis bija pārsteidzošs kontrasts atmosfērai, kas abu valstu starpā valdīja pirms gada, kad Ziemeļkoreja izmēģināja tālas darbības raķetes un apmainījās ar apvainojumiem ar Savienotajām Valstīm.

Kima un Muna samits ir līdz šim augstākā līmeņa tikšanās Korejas kodoldiplomātijā, un tās nolūks ir sagatavot ļoti gaidīto Kima un ASV prezidenta Donalda Trampa tikšanos.

Korejas karš ilga no 1950. līdz 1953. gadam pēc Ziemeļkorejas iebrukuma Dienvidkorejā. 1953.gadā tika pasludināts pamiers un izveidota demilitarizētā zona. Taču, tā kā miera līgums tā arī netika parakstīts, formāli abas valstis joprojām karo viena ar otru.

Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas līderi cieši sadarbosies, lai nodrošinātu, ka viņi «neatkārto nelaimīgo vēsturi, kurā agrākās Koreju vienošanās izčūkstēja pēc parakstīšanas,» paziņoja Kims.

«Ceļā var būt negācijas, grūtības un vilšanās (..), bet uzvaru nav iespējams iegūt bez sāpēm,» viņš piebilda.

Ziemeļkorejas līderis norādīja, ka demilitarizētā zona bija «sirdi plosošas sašķeltības simbols», bet, ja tas kļūs par «miera simbolu, Ziemeļi un Dienvidi, kam ir vienas asinis, viena valoda, viena vēsture un viena kultūra, atkal kļūs par vienu, un tauta visās paaudzēs baudīs pārticību».

Kims un Muns arī vienojušos par valstu kopīgu piedalīšanos starptautiskos sporta pasākumos, piemēram, šī gada Āzijas Spēlēs.

ASV prezidents Donalds Tramps Koreju līderu tikšanos nodēvējis par vēsturisku, taču brīdināja, ka tālāko «parādīs tikai laiks».

«Pēc trakota raķešu šaušanas un kodolizmēģinājuma gada šobrīd notiek vēsturiska tikšanās starp Ziemeļiem un Dienvidkoreju,» tviterī raksta Tramps. «Notiek labas lietas, taču tikai laiks rādīs.»

«Korejas karš beigsies! Savienotajām Valstīm un visiem tās dižajiem cilvēkiem ir jābūt lepniem par šobrīd Korejā notiekošo!» tvīto Tramps.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs tikšanos nodevēja par iedrošinošu, taču brīdināja, ka priekšā gaidāmi jauni izaicinājumi.

«Šis ir pirmais solis, tas ir iedrošinošs, taču mums ir jāsaprot, ka mums priekšā vēl ir daudz smaga darba,» NATO ārlietu ministru sanāksmē Briselē paziņoja Stoltenbergs.

Savukārt Japānas premjerministrs Sindzo Abe mudināja Ziemeļkoreju spert konkrētus soļus kodolatbruņošanās un citu jautājumu atrisināšanas virzienā.

Tikmēr Ķīna uzslavēja abu līderu drosmi rīkot vēsturisko tikšanos.

«Mēs aplaudējam Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas līderiem par šī vēsturiskā soļa speršanu. Mēs atzinīgi vērtējam politisko lēmumu un viņu izrādīto drosmi,» paziņoja Ķīnas Ārlietu ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu