Cik ilgi jāstrādā pēc atlūguma iesniegšanas?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa

«Pēc likuma darbiniekam atlūgums jāiesniedz mēnesi pirms aiziešanas.

Vai arī darba devējam nav jāievēro tāds pats termiņš? Vai tas ir likumīgi, ka man 3. jūnijā lika parakstīt rīkojumu, ka jau ar 13. jūniju esmu no darba atbrīvota?»

Darbiniekam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu vienu mēnesi iepriekš, ja darba koplīgumā vai līgumā nav noteikts īsāks termiņš. Taču, ja viņam ir svarīgs iemesls, — ikviens apstāklis, kas, pamatojoties uz tikumības un taisnprātības apsvērumiem, neļauj turpināt darba tiesiskās attiecības, darba līgumu rakstveidā var uzteikt, neievērojot iepriekš minēto termiņu.

Savukārt, kā paskaidroja Labklājības ministrijas Darba attiecību un sociālā dialoga nodaļas vadītāja Ineta Vjakse, darba devēja uzteikuma termiņš ir saistīts ar darba tiesisko attiecību izbeigšanas pamatojumu. Proti, ja darba koplīgumā vai līgumā nav noteikts ilgāks laiks, uzteicot darba līgumu, viņam jāievēro šādi termiņi:

  • nekavējoties — ja darbinieks, veicot darbu, rīkojies prettiesiski un tādēļ zaudējis darba devēja uzticību vai arī bijis alkohola, narkotiku vai toksiska reibuma stāvoklī;
  • 10 dienas — ja darbinieks bez attaisnojoša iemesla būtiski pārkāpis darba līgumu vai noteikto kārtību; veicot darbu, rīkojies pretēji labiem tikumiem, un šāda rīcība nav savienojama ar darba tiesisko attiecību turpināšanu, kā arī rupji pārkāpis darba aizsardzības noteikumus un apdraudējis citu personu drošību un veselību;
  • viens mēnesis — ja darbiniekam nav pietiekamu profesionālo spēju nolīgtā darba veikšanai vai arī viņš to nespēj veselības stāvokļa dēļ un šo faktu apliecina ārsta atzinums; ir atjaunots darbā darbinieks, kurš agrāk veica attiecīgos pienākumus; tiek samazināts darbinieku skaits vai likvidēts darba devējs (juridiskā persona vai personālsabiedrība).

Darbiniekam un darba devējam vienojoties, darba līgumu var izbeigt arī pirms vienas vai otras puses uzteikuma termiņa iztecēšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu