Kā tikt galā ar darba stresu, neizgāžot dusmas uz mājiniekiem?

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Nebūšanas darbā cilvēki bieži vien izgāž uz saviem mājiniekiem, taču jaunā pētījumā noskaidrots, ka ar to itin viegli var cīnīties, proti, vairāk nodarboties ar fiziskām aktivitātēm un kārtīgi izgulēties, jo tas var palīdzēt labāk tikt galā ar negatīvajām emocijām, raksta Amerikas medijs «Time».

Cilvēki, kuri ikdienā sadedzina vairāk kaloriju, mazāk izgāž dusmas par darbu uz saviem līdzcilvēkiem, secināts jaunā pētījumā, kas publicēts Amerikas Psihologu asociācijas žurnālā «Journal of Applied Psychology».

Pētnieki izmantoja aktivitātes mērītājus, lai fiksētu miega paradumus un fizisko aktivitāti. Pētījumā piedalījās 118 augstskolas studenti, kuri strādā pilnas slodzes darbu. Katrs dalībnieks un viena persona, ar kuru viņš dzīvo kopā, aizpildīja arīdzan anketas par miegu, fiziskajām aktivitātēm un emocijām, kādas izraisa sadzīve vai darbs.

Iepriekšējie pētījumi liecina, ka darbinieki, kuri jūtas nenovērtēti vai cieš no sliktas attieksmes no saviem kolēģiem, izgāž savas negatīvās emocijas uz cilvēkiem ārpus darba. Jaunais pētījums apstiprina šo ideju, taču piedāvā vēl arīdzan papildu secinājumu, proti, darbinieki, kuri ikdienā nostaigā vairāk nekā 10 500 soļu vai sadedzina vismaz 2100 kaloriju, mazāk izgāž dusmas uz saviem līdzcilvēkiem.

Pētījumā tika arīdzan secināts, ka darbinieki, kuri nebija kārtīgi izgulējušies darba problēmu dēļ, mājās bija vieglāk nokaitināmāki. «Kad tu esi noguris, tu esi mazāk spējīgs un mazāk motivētāks sevi kontrolēt,» atklāj pētījuma līdzautore Larisa Bārbere (Larissa Barber), Ziemeļilinoisas Universitātes psiholoģijas profesore.

Viņa arī atzīst, ka atrast laiku fiziskajām aktivitātēm un pilnvērtīgam miegam ir problemātiski, ja ir spiediens darba vidē, un, ka bieži vien darba stress ir tieši saistīts ar miega kvalitāti. Tomēr, pieliekot pūles, lai sadedzinātu papildu kalorijas un «nolaistu tvaiku», varētu būt risinājums šai problēmai. Turklāt tādā veidā iespējams uzlabot ne tikai savas, bet arī savu līdzcilvēku dzīves kvalitāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu