Pedagogiem plāno noteikt jaunas profesionālas kvalifikācijas pilnveides iespējas

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Skolotāji, apgūstot profesionālās pilnveides B programmu, iegūs tiesības mācīt vairākus mācību priekšmetus – to paredz Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātais Ministru kabineta noteikumu projekts par prasībām pedagogiem nepieciešamajai izglītībai, profesionālajai kvalifikācijai un profesionālās kvalifikācijas pilnveides kārtību. Jaunie noteikumi veicinās skolu autonomiju un ļaus izglītības iestāžu vadītājiem efektīvāk plānot un organizēt mācību darbu, racionālāk izmantojot pedagoģiskos resursus, portālu "Apollo" informēja Izglītības un zinātnes ministrijas Politikas iniciatīvu un attīstības departaments.

Samazinoties skolēnu skaitam, samazinās arī pedagoģisko likmju skaits, kas rada nepieciešamību pēc pedagogu profesionālās kvalifikācijas pilnveides atbilstoši izglītības iestādes vajadzībām. Noteikumu projekts skolotājiem paredz plašākas iespējas pasniegt vairākus mācību priekšmetus gan pamatizglītībā, gan vispārējā vidējā izglītībā, ja tiek apgūta noteikta pedagogu profesionālās pilnveides B programma.

Tāpat jaunais regulējums ļaus pedagogiem pēc profesionālās kvalifikācijas pilnveides B programmas apguves pirmskolas izglītības iestādē strādāt ar bērniem līdz četru gadu vecumam, kas pašlaik spēkā esošajā normatīvajā aktā nav paredzēts. Saskaņā ar noteikumu projektu, pedagogs, kurš ieguvis vai iegūst augstāko pedagoģisko izglītību, vai arī apgūst vai ir apguvis B programmu, ir tiesīgs strādāt bez A programmas apguves trīs gadus pēc atbilstošas izglītības iegūšanas.

Lai novērstu risku īstenot nekvalitatīvas un normatīvajiem aktiem neatbilstošas izglītības programmas, noteikts, ka izglītības iestādēm, kas neatrodas ministriju padotībā, un pedagogu profesionālajām nevalstiskajām organizācijām, uzsākot īstenot A programmas, tas jāsaskaņo attiecīgajā pašvaldībā. Augstākās izglītības iestādēm un ministriju padotībā esošajām iestādēm A programmas pirms to īstenošanas uzsākšanas nav jāsaskaņo.

Tā kā pēdējo gadu laikā ir ieviesti jauni pedagogu amati un profesijas, jaunie noteikumi arī samēro pedagogiem nepieciešamās izglītības un profesionālās kvalifikācijas prasības ar MK noteikumos Nr.354 „Noteikumi par pedagogu profesiju un amatu sarakstu” iekļautajām pedagogu profesijām un amatiem. Noteikumu projekts gan neattiecas uz akadēmisko personālu, jo kopš 2010. gada augstskolu un koledžu pedagogu izglītības un kvalifikācijas prasības nosaka Augstskolu likums.

Izglītības un zinātnes ministrija noteikumu projektu izstrādāja sadarbībā ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību, Latvijas Izglītības vadītāju asociāciju, ņemot vērā augstskolu, republikas pilsētu un novadu izglītības pārvalžu speciālistu izteiktos priekšlikumus.

Jaunie noteikumi izstrādāti saskaņā ar Reformu īstenošanas rīcības plānu vispārējā izglītībā. Tie paplašinās atbalsta iespējas pedagogu konkurētspējas paaugstināšanai, stiprinās skolu autonomiju, efektīvu resursu pārvaldību un pārraudzību. Šie uzdevumi

izvirzīti kā svarīgi, izstrādājot arī Vispārējās un profesionālās izglītības pedagogu motivācijas, atalgojuma un profesionālās kvalitātes novērtēšanas sistēmas sasaistes programmas projektu.

MK noteikumu projektu „Noteikumi par prasībām pedagogiem nepieciešamajai izglītībai un profesionālajai kvalifikācijai un profesionālās kvalifikācijas pilnveides kārtību” plānots izsludināt Valsts sekretāru sanāksmē ceturtdien, 2013.gada 28.martā. Pēc saskaņošanas noteikumu projektu virzīs apstiprināšanai MK.

Ar MK noteikumu projektu „Noteikumi par prasībām pedagogiem nepieciešamajai izglītībai un profesionālajai kvalifikācijai un profesionālās kvalifikācijas pilnveides kārtību” var iepazīties MK mājaslapā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu