Jauni bērnu drošības noteikumi

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai uzlabotu esošo tiesisko regulējumu saistībā ar bērnu drošību izglītības iestādēs, sporta sacensībās un nodarbībās, ekskursijās, pārgājienos, pastaigās un citos izglītības iestādes organizētajos pasākumos, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu.

Jaunajos noteikumos izstrādātas no jauna un precizētas izglītības iestādes vadītājam pašreiz deleģētās funkcijas skolēnu drošības jautājumos. Noteikumi paredz, ka izglītības iestādes vadītājam jānosaka atbildīgie pedagogi, kas skolēnus iepazīstina ar iekšējās kārtības noteikumiem, drošības noteikumiem un evakuācijas plānu, jānodrošina, ka skolēnu vecāki tiek iepazīstināti ar skolas iekšējās kārtības noteikumiem. Izglītības iestādes vadītājam arī jānosaka skolēnu vecākiem un citām personām saistošu uzturēšanās kārtību izglītības iestādē, kā arī jāziņo medicīnas iestādei un vecākiem, ja radušās pamatotas aizdomas, ka bērns saindējies ar alkoholu, narkotiskajām, toksiskajām vai psihotropajām vielām.

Noteikumi paredz, ka skolas iekšējās kārtības noteikumos jānosaka alkohola, cigarešu, narkotisko, toksisko vai psihotropo vielu, gāzes baloniņu, gāzes pistoļu un šaujamieroču iegādāšanās, lietošanas, glabāšanas un realizēšanas aizliegums izglītības iestādē un tās teritorijā, jāparedz, kādai jābūt bērna rīcībai gadījumā, kad viņš izglītības iestādei nepiederošas personas darbībā saskata draudus savai vai citu cilvēku drošībai, kā arī jānosaka vadītāja un pedagogu rīcību, ja tiek konstatēta fiziska vai emocionāla vardarbība pret bērnu. Izglītības iestādes iekšējās kārtības noteikumos arī jāparedz atbildība par noteikumu neievērošanu.

Noteikumu projekts nosaka, kā un cik bieži bērni iepazīstināmi ar drošību saistītajiem skolas iekšējiem dokumentiem. Pašreiz spēkā esošais normatīvais akts paredz, ka par drošību masu pasākumos, kuros piedalās 100 un vairāk dalībnieku un par drošību sporta sacensībās un nodarbībās bērni tiek informēti ne retāk kā divas reizes gadā, bet saskaņā ar jaunajiem noteikumiem bērni ar drošības pasākumiem būs jāiepazīstina pirms katra pasākuma, ekskursijas un pirms katrām sporta sacensībām.

Speciālisti cer, ka jaunie noteikumi ar bērnu drošību saistītos jautājumus palīdzēs risināt īpaši atbildīgi un gadījumi, kad dažādos izglītības iestādes organizētos pasākumos tiek apdraudēta bērna veselība vai pat dzīvība, netiks pieļauti.

MK noteikumi izstrādāti sadarbībā ar Latvijas izglītības vadītāju asociāciju, Latvijas vecāku apvienību VISI, Izglītības kvalitātes valsts dienestu un Valsts izglītības satura centru.

MK noteikumu projekts «Kārtība, kādā nodrošināma izglītojamo drošība izglītības iestādēs un to organizētajos pasākumos» šodien, 2009.gada 24.novembrī, apstiprināts MK un pēc publicēšanas „Latvijas Vēstnesī” būs pieejams arī IZM mājaslapā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu