Kur uz neilgu laiku atstāt mazu bērnu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Likums noteicis, ka bērnu līdz 7 gadu vecumam nedrīkst atstāt bez pieaugušo vai pusaudžu, kas ir vecāki par 13 gadiem, uzraudzības.

Par to var izpelnīties pat naudas sodu līdz 50 latiem. Situācijā, kad mazo uz kādu laiku nav kam uzticēt, labs risinājums ir nesen atvērtie bērnu rotaļu un attīstības centri pirmsskolas vecuma bērniem. Pagaidām ar Bērnu un ģimenes lietu ministrijas finansiālu atbalstu (pusi naudas deva valsts, pusi pašvaldības) atvērti desmit šādi centri, kuru izveidei valsts iztērējusi 37 tūkstošus latu. Taču šo centru skaits augs — jau apstiprināti projekti vēl 18 šādiem spēļu un attīstības centriem.

Gandrīz visos jau izveidotajos centros pašlaik strādā darbinieki ar augstāko pedagoģisko izglītību. Maksu par bērnu uzturēšanos centrā nosaka pašvaldība, taču Bērnu un ģimenes ministrijas un pašvaldību noslēgtajos līgumos noteikts, ka centru darbības mērķis nevar būt peļņas gūšana. Jānodrošina iespēja bērnam uzturēties centrā uz laiku līdz četrām stundām. Ja pašvaldībai ir tāda iespēja, tā var nodrošināt arī bērnu ēdināšanu, taču tādas prasības nav. Bērniem, kuri apmeklē centrus, jābūt reģistrētiem. Visos centros ir izveidotas anketas, kuras aizpilda bērnu vecāki. Anketās viņi norāda kādas īpašas bērna vajadzības, saslimšanas, alerģijas, rakstura īpatnības un citas nianses. Dažos centros atbalsta bērnu uzturēšanos un nodarbības kopā ar vecākiem.

Arvien vairāk vecāku izmanto centrus

Valmieras bērnudārza «Sprīdītis» vadītāja Sarmīte Indriksone pastāstīja, ka par bērnu spēļu un atpūtas centru pārveidotas iepriekš neizmantotas bērnudārza telpas. Bērnu rotaļu centra iekārtošanai pusi izdevumu apmaksāja Bērnu un ģimenes lietu ministrija, pusi — Valmieras pašvaldība. «Ir dažādi iemesli, kāpēc vecāki uz dažām stundām atved bērnu pie mums. Tāda īslaicīgas uzturēšanās vieta ir laba tādos gadījumos, kad mammai jāiet pie ārsta, uz veikalu vai uz frizētavu, kad saslimusi un mazo nevar pieskatīt auklīte, kad vecāki vēlas, lai bērns dažas stundas pavadītu kopā ar citiem bērniem. Centrs ir atvērts no pulksten 8 līdz 16.

Ir bērni, kurus ved regulāri, piemēram, rīta stundās, ir bērni, kurus atved tikai dažreiz. Ar bērniem strādā pedagogs. Ļoti labi, ka esam zem viena jumta ar bērnudārzu, ja tajā ciemojas teātris ar izrādi, arī centriņa bērni var apmeklēt izrādi, var izmantot logopēda pakalpojumus, «peldēties» bumbiņu baseinā,» stāsta direktore. Par vienu stundu, kas pavadīta Valmieras bērnu rotaļu un attīstības centrā, vecāki maksā 25 santīmus. Uz centru var vest bērnus no divu gadu vecuma.

Cēsīs rotaļu un attīstības centrs «Cāļu saime» izvietojies Cēsu bērnu un jauniešu attīstības centrā, te bērniem vecumā no diviem līdz četriem gadiem atvēlētas divas istabas. Iekārtots slīdkalniņš, baseins ar bumbiņām, sagādātas galda spēles. Centrs ir atvērts no pulksten 9 līdz 16. Par apmeklējumu jāmaksā 50 santīmi.

Ar bērniem strādā divi pedagogi. Pirms projekta Cēsīs aptaujāja ģimenes un noskaidroja, ka tāds īslaicīgas uzturēšanās pakalpojums būs nepieciešams 70 bērniem. «Arvien vairāk vecāku izmanto šo iespēju. Ja mamma audzina mazo viena un viņai ir jānokārto kādas lietas, piemēram, jāliek eksāmens, jāapmaksā rēķins vai jāaiziet uz veikalu, ir ļoti ērti mazo atvest pie mums. Centrā vidēji uzturas piecpadsmit un pat divdesmit bērni, un viņu skaits aug,» teic Cēsu bērnu un jauniešu centra direktora vietniece pulciņu darbā Astra Orlova.

Rūjienas bērnu rotaļu attīstības centrā «Vārpiņa» gaida gan bērnus vienus pašus, gan vēl jo vairāk kopā ar vecākiem, tāpēc te var vest arī pavisam mazus bērnus. Par pirmo stundu jāmaksā 50 santīmi, par katru nākamo — 25 santīmi.

Rūjienas pilsētas specializētās pirmsskolas iestādes vadītāja Lidija Budaha, kura ir atbildīga arī par centriņa darbu, pastāstīja, ka viens no būtiskiem «Vārpiņas» mērķiem ir izglītot vecākus, lai pēc tam jau mājās viņi prastu attīstīt sava bērna spējas. Bērnu attīstības centrā ir gan tradicionālās spēles, gan arī smilšu spēles un darbinieki izmanto pat Latvijā vēl diezgan pasvešo pasaku terapiju.

Ja vecākiem nedēļas nogalē ir jādodas uz kādu pasākumu, kur bērnu nevar ņemt līdzi, viņi mazo var atstāt šajā centrā pa nakti. Par šo pakalpojumu jāmaksā 5 lati.

Tukumā centrs dažāda vecuma bērniem

Tukumā dažāda vecuma bērni brīvo laiku labprāt pavada jauniešu sociālajā centrā. To izveidojusi un uztur pilsētas dome un par bērnu uzturēšanos centrā vecākiem nav jāmaksā. Bērnu un pusaudžu brīvo laiku tajā organizē sociālā darbiniece Sanita Veiriņa. Viņas rūpju lokā ir arī tie Tukuma krīzes bērni, kuriem ir uzvedības problēmas. Sanita ir viņu uzticības persona un tad, kad ir nepatikšanas, viņi patvērumu rod centrā pie Sanitas.

Centrā brīvā laika pavadīšanas istabas ir atvērtas no pulksten 13.30 līdz 17, un tās var apmeklēt ikviens bērns vai pusaudzis, tāpat vecāki var atvest mazākus bērnus un viņus bez maksas pieskatīs.

Pusaudži, ja ir nepieciešams un viņu mājas vai dzīvokļi nav labiekārtoti, var apmeklēt dušas telpas un savas drēbes izmazgāt automātiskajā veļas mašīnā. Vajadzības gadījumā centriņā var saņemt sabiedrisko organizāciju ziedotās drēbes un apavus. Katru, kurš atnāk, Sanita ieraksta žurnālā, taču nekādus dokumentus bērnam neprasa arī tad, kad draugs atved draugu, brāļus un māsas, kā tas visai bieži notiekot čigānu ģimenēs. Vasarā Sanita bērnus ved pārgājienos, kopā sporto. Viņai palīdz brīvprātīgie, bet vasarā nāk talkā vēl viena darbiniece. Centru dienā vidēji apmeklē 30 bērni.

Pašlaik Tukumā top daudz plašāks centrs, kurā būs sporta zāle un datorzāle, lielāka istaba galda spēlēm un telpas keramikas nodarbībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu