Kā iegādāties drošu rotaļlietu

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Zanes mazā meitiņa, spēlējoties ar šķiltavām, kas izskatās pēc rotaļlietas, gandrīz savainojās. Kā izvairīties no šādām situācijām?

Kā patērētājam, kas dzīvo Eiropas Savienībā, Tev nevajadzētu uztraukties par to preču drošumu, kuras esi iegādājies. Par preču drošumu ir atbildīgi ražotāji, un dažādām preču un pakalpojumu kategorijām ir noteikti standarti. Dažām preču kategorijām, lai tās varētu laist apgrozībā, paredzēta atbilstības novērtēšana, kā arī speciālas prasības to drošuma nodrošināšanai.

Piemēram, aizliegtas ir šķiltavas, kuru izskats atgādina bērniem pievilcīgu priekšmetu: multiplikācijas filmu personāžus, rotaļlietas, kā arī šaujamieročus, pulksteņus, telefonus, mūzikas instrumentus, dzīvniekus, pārtiku vai dzērienus, vai tām ir izklaides funkcijas (melodiju atskaņošana, mirgošana, kustīgas daļas).

CE zīme ir uz lielākās daļas Eiropas Savienības preču, tā ražotājs apliecina, ka produkts atbilst noteiktajiem drošības standartiem. CE zīme ir obligāta dažām produktu grupām, piemēram, elektroprecēm, rotaļlietām un individuālajiem aizsardzības līdzekļiem. Lai arī CE ir noderīga norāde, zīme negarantē preces drošumu.

Ja prece nav droša, ražotāja pienākums ir izņemt to no apgrozības un, ja nepieciešams, brīdināt patērētājus un atsaukt preci.

Ieteicams:• izlasīt brīdinājuma tekstus vai apskatīt simbolus preču marķējumā, kas var brīdināt par iespējamiem riskiem, lietojot preci• iepazīties ar preces lietošanas instrukciju• iegādājoties rotaļlietu, ievērot norādīto vecuma ierobežojumu, jo lielākiem bērniem paredzētā rotaļlieta var būt bīstama mazuļiem vai zīdaiņiem

Ja ir aizdomas par nedrošas preces iegādi, ziņo par iespējami nedrošu preci ražotājam vai tirgotājam, no kura to esi iegādājies, un Patērētāju tiesību aizsardzības centram.

Ja ražotājs ir izplatījis paziņojumu par nedrošas preces atsaukšanu, tev jāatdod prece, un ražotāja pienākums ir atmaksāt Tev naudu. Rūpīgi pārbaudi, vai preces modelis un sērijas numurs atbilst atsaukumā norādītajiem. Preču atsaukumus parasti publicē laikrakstos vai arī izvieto informāciju tirdzniecības vietās.

Ražotājs ir atbildīgs par Tev nodarītā kaitējuma kompensēšanu. Pēc palīdzības Tu vari griezties Patērētāju tiesību aizsardzības centrā, zvanot pa tālruni 67388639. Prasību par zaudējumu atlīdzību vari celt 3 gadu laikā no dienas, kad esi uzzinājis par preces trūkumu, zaudējumiem un zaudējumu atlīdzinātāju. Prasību atlīdzināt zaudējumus Tu nevari celt, ja no dienas, kad ražotājs laidis apgrozībā preci, kuras dēļ Tev radīts zaudējums, pagājuši 10 gadi.

Latvijā arī pakalpojumiem ir jāatbilst drošuma prasībām, un pakalpojuma sniedzēja pienākums ir nodrošināt drošu pakalpojumu sniegšanu. Tu vari izmantot tās pašas tiesības, kādas Tev ir nedrošas preces iegādes gadījumā, ja nedroša pakalpojuma dēļ Tev radušies zaudējumi.

www.pateretajiem.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu