Seksuālā orientācija veidojas līdz bērna dzimšanai

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC licence

Zinātnieku komanda no Kalifornijas universitātes noskaidrojusi, ka, iespējams, cilvēka dzimumorientāciju nosaka nieka 50 gēnu.

Mūsu seksuālā orientācija sakņojas bioloģijā, tā izveidojas līdz dzimšanai, un to nosaka atsevišķu gēnu kombinācijas — to pamanījis ārsts Ēriks Vilens.

Pēdējos 30 gadus uzskatīja, ka seksuālo orientāciju smadzenēs galvenokārt nosaka dzimumhormoni estrogēns un testosterons. Amerikāņu zinātniekiem izdevies pamanīt, tiesa, pagaidām vien izmēģinājumos ar pelēm, gēnus, kas liek tēviņa un mātītes smadzenēm izskatīties un, galvenais, darboties atšķirīgi.

Izmantojot mūsdienīgas metodes smadzeņu izpētē ir sasniegti ārkārtīgi interesanti rezultāti, stāsta Molekulārās ģenētikas institūta bioloģisko zinātņu doktors Vjačeslavs Tarantuls. Atklāts, ka ir 50 gēnu (cilvēkam pavisam ir apmēram 35 tūkstoši gēnu), kas visādi uzvedas peles smadzenēs, pirms vēl sākuši darboties sievišķie un vīrišķie hormoni. Daži no tiem spēcīgāk iedarbojas uz jaunā tēviņa, bet citi uz mātītes smadzenēm. Tāpēc iespējams, tieši gēni, nevis hormoni, kā tika uzskatīts iepriekš, nosaka mātīšu un tēviņu smadzeņu atšķirības.

Šie secinājumi tomēr jāuzlūko piesardzīgi, jo jautājums, kas ir cēlonis un kas sekas, paliek atklāts. Tas zinātniekiem vēl jānoskaidro, tā ka gaidiet turpinājumu. Pētījums publicēts žurnālā «Molecular Brain Research»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu