Es nevaru pārtraukt rijību

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«Esmu 15 gadus veca, mans augums — 1,65 m, svars — kādi 63 kilogrami.

Veselības grāmatā lasīju, ka mans svars nav tālu no ideālā svara veselības ziņā, taču izskatos drausmīgi. Es nezinu, kā notievēt. Tauki burtiski karājas pāri viduklim, rokas ir ļenganas un bezspēcīgas (resnas), gurni drukni, un svārkus es nekad nevelku. Mani apakšstilbi ir ļoti resni, un kājas no mugurpuses izskatās nožēlojami.

Esmu centusies novājēt, bet nesanāk. Esmu sportojusi, bet nezinu, tieši kāda fiziskā aktivitāte nepieciešama novājēšanai. Esmu ieturējusi diētu — mēģināju paēst no rītiem, pusdienās mazāk un tad, kad ēdu vakariņas, nespēju atteikties un pieēdos. Esmu centusies neēst vēlāk kā 19.00, bet neizdodas. Centos patērēt ogļhidrātus un olbaltumvielas, bet jau atkal pārēdos. Mēģināju dienu iztikt bez ēdiena (gribēju pārbaudīt sevi), bet neizdevās. Es nevaru pārtraukt rijību.

Aija»

Atbild Inga Pūce, ārste:

«Jūtams, ka meitene ir satraukta, un dot padomu vienā teikumā ir neiespējami. Mēģināšu visu pēc kārtas.

Aijas ideālais svars pie auguma 165 cm ir 54–68 kg. Tātad viņai nav liekā svara (63 kg)!

Bērnam augot, izstiepšanās periods mijas ar noapaļošanās periodu, tāpēc ar it kā ideālu svaru meitene izskatās apaļīga, kas pēc gada var mainīties.

Jāņem vērā arī meitenes konstitucionālais tips, kas nosaka ķermeņa formas (hiperstēniķis, normostēniķis, hipostēniķis). Šķiet, ka apaļīgo roku un kāju dēļ viņa pieskaitāma pie hiperstēniķiem — salīdzinoši īsas rokas un kājas, kas padara tās masīvākas.

Vēdera raksturojums prasās pēc vēdera preses vingrojumiem, ko var ideāli izpildīt mājās, bet pareizi un regulāri! Arī rokām un kājām ir speciāls vingrojumu komplekss, kas noteikti uzlabos to formu.

Tā kā meitene vēl aug un attīstās, nekādā gadījumā nevajadzētu ievērot stingras diētas, jo tas var ietekmēt nākamās sievietes reproduktīvās spējas.

Aija nav uzrakstījusi, ko tieši viņa ēd, tāpēc dot konkrētus padomus attiecībā uz uzturu nevar, vēl jo vairāk tāpēc, ka šī viņas «rijība» izskatās pēc pusaudžu psiholoģiskas dabas problēmu, kas tiek «apēsta». Tas noved pie apburtā loka fenomena.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu