Par makšķerēšanas noteikumiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Tas nav vienas dienas darbs.

Jaunie Latvijas Makšķerēšanas noteikumi (vai līdzšinējo nopietni labojumi) top nu jau daudzu mēnešu garumā. Zivsaimniecības pārvaldē regulāri sanāk ieinteresētas personas — Makšķerēšanas sporta federācijas, Latvijas Makšķernieku asociācijas, Vides ministrijas un daudzu inspekciju, kā arī zemūdens mednieku, vēžu audzētāju, makšķernieku un žurnālistu pārstāvji. Manā priekšā ir četri noteikumu varianti, arī pēdējais, kurš tapa pirms Jāņiem un ir vistuvāk iesniegšanai Ministru kabinetam. Tātad pēdējā brīdī vēl kaut ko var labot! Šajā rakstā pieskaršos, manuprāt, radikālākajiem grozījumiem noteikumu atsevišķos punktos.

Kārtību arī jūrā

Vispirms būtisks jaunums makšķerēšanai iekšējos ūdeņos.

11. punktā rakstīts:

«Atļauts vienlaikus izmantot ne vairāk kā divus makšķerēšanas rīkus (makšķeri, spiningu, mušiņmakšķeri) ar ne vairāk kā trim jebkura veida āķiem katram rīkam, ja makšķerē iekšējos ūdeņos, un ne vairāk kā četriem jebkura veida āķiem katram rīkam, ja makšķerē jūras piekrastes ūdeņos. Katrs vairākžuburu āķis tiek uzskatīts par vienu āķi.«

Noteikumos pirmo reizi ierakstīti arī izmakšķerēto jūras zivju mencu skaita un garuma ierobežojumi: lomā drīkst būt ne vairāk par piecām mencām, kas neviena nav īsāka par 38 cm. Iepriekš jau bija ierobežots nomakšķerējamo akmensplekstu (ātu) skaits — piecas. Ierobežots arī kopējais parasto plekstu svars — drīkstēs izmakšķerēt ne vairāk par 5 kg.

Makšķerēt jūrā no laivas paredzēts atļaut jau kopš 16. aprīļa.

Beidzot sekosim Vācijas, Holandes, Dānijas un dažu citu valstu jūras spiningotāju un mušiņmakšķernieku paraugam — viņiem jau sen atļauts spiningot jūrā lašus un taimiņus (Vācijā šīs zivis godā par jūras forelēm). Jauno noteikumu 17.4. punkts paredz:

"(vienā makšķerēšanas reizē atļauts uzglabāt un paturēt) .. taimiņus un lašus — vienu no katras sugas jūras piekrastes ūdeņos, kā arī Buļļupē, Sausajā Daugavā un Daugavā posmā no ietekas jūrā līdz Rīgas HES, bet pārējos iekšējos ūdeņos — saskaņā ar licencētās makšķerēšanas noteikumiem.«

Mazuļus laidīsim vaļā

Turpmāk forelisti lomā drīkstēs paturēt tikai trīs strauta foreles (iepriekš piecas) un piecas varavīksnes foreles. Alatas — tikai vienu! Citas zivis — piecas akmeņplekstes, ālantus, līdakas, līņus, mencas, salates (mežavimbas), sapalus, vēdzeles, vimbas, zandartus un zušus. Samus, sīgas, strauta foreles — trīs no katras sugas.

Obligāti iegaumējiet zivju pieļaujamo garumu (cm):

lasim 60

līdakai, taimiņam un samam 50

zandartam 45

zutim 40

mencai 38

akmeņplekstei, alatai, ālantam, forelei (strauta un varavīksnes), līnim, salatei, sapalam, sīgai, vimbai un vēdzelei 30

asarim jūras piekrastes ūdeņos 17

vēzim 10

Lai sargātu nārstojošas zivis

Visās ūdenstilpēs no 16. marta līdz 30 aprīlim aizliegts iegūt līdakas, no 16. aprīļa līdz 31. maijam — zandartus, no 16. marta līdz 15. maijam — alatas, no 1. oktobra līdz 30. novembrim — sīgas, strauta foreles un repšus, no 1. oktobra līdz 30 jūnijam — vēžus. Vēžu mātītes ar redzamiem ikriem — visu gadu.

Lai pēc iespējas mazāk traucētu zivju pārvietošanos, visu gadu aizliegta jebkura veida makšķerēšana:

«23.1. jūras ūdeņos ietekošo upju un kanālu grīvu rajonos:

23. 1. 1. jūras piekrastes ūdeņos Ventas grīvas rajonā 2000 m rādiusā no ietekas, Daugavas, Salacas, Gaujas un Lielupes grīvas rajonā 1000 m rādiusā no ietekas, bet pārējo upju un kanālu ieteku rajonā 200 m rādiusā no ietekas, izņemot makšķerēšanu no moliem jūras pusē, kur tā var notikt vietās, kas ir atļautas publiskai pieejai.

23. 1. 2. 200 m virzienā augšup pret straumi no līnijas, kas savieno upju un kanālu pretējo krastu vistālāk jūrā izvirzītos punktus, bet tur, kur upju un kanālu grīvu rajonos ir izbūvēti moli, iekšpusē starp moliem visā to garumā.«

Par spīti foreļu spiningotāju protestiem, noteikumu 24. punktā rakstīts:

«Aizliegta makšķerēšana ar spiningu un makšķerēšana, izmantojot ēsmas zivtiņu, no 16. marta līdz 30. aprīlim.«

Toties viņus iepriecinās cits punkts (12.2.):

"(nav atļauts izmantot) .. dabisko ēsmu īpaši aizsargājamo zivju — lašu, taimiņu, alatu, kā arī strauta foreļu makšķerēšanai.«

Vēlreiz atgādinu, ka šis nav noteikumu pēdējais variants.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu