Mēslosim? Nē, barosim ar mušām!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kukaiņēdāji augi dabā aug skābos kūdras purvos, kuru augsnē ir maz barības vielu, tāpēc šie augi ir pielāgojušies uzņemt vajadzīgās vielas citā veidā — pārtiekot no kukaiņiem.

LU Botāniskā dārza augu mājas vadītāja Dr. agr. Dace Grīviņa pastāstīja, ka kukaiņēdājiem augiem, lai tie labi augtu, nepieciešams remdens lietus ūdens, purviem raksturīgā mitrā vide un, protams, tiem jāēd kukaiņi. «Nepentes (Nepenthes) dabā aug tropu mežos no Madagaskaras līdz Austrālijai, tie ir daudzgadīgi kāpelējoši augi ar paplatām, zaļām lapām. Bieži nepentes tiek dēvētas par «krūzes» augiem, jo lapas pārveidojoties veido krūzītēm jeb kanniņām līdzīgus kausiņus, kas nav ziedi, bet īpašas lapu pārveidnes kukaiņu ķeršanai.

Uz vāciņa, kas atrodas virs šīs krūzes, ir nektārs. Kukaiņi to atrod un lien krūzē iekšā, taču dziļāk tos gaida vaskaini slidena virsma, pa kuru kukaiņi noslīd krūzes dibenā. Tur savukārt nepente ar īpašu dziedzeru palīdzību izdala spēcīgu skābi, kas spēj sagremot mušu vidēji dienas vai divu laikā.

Nepentes mājās var audzēt uz palodzes, taču jāatceras, ka tām nepieciešams liels gaisa mitrums. Būtu ieteicams izmantot elektrisko gaisa mitrinātāju vai vismaz telpā izvietot traukus ar ūdeni. Vislabāk tās augs tropu mājā vai zem stikla, piemēram, lielā akvārijā, kas pilnībā vai daļēji nosegts ar stikla loksni. Labi jutīsies arī slēgtos puķu logos, vitrīnās un siltumnīcās. Puķu logos var likt arī marantas, fitonijas, adiantes, kalatejas un ktenantes, kam patīk līdzīgi apstākļi.»

Tikko iegādātu nepenti D. Grīviņa iesaka pārstādīt ne ātrāk kā pēc gada irdenā augsnē (sastāvā paparžu saknes, baltegļu miza, rupja, mazsadalījusies kūdra vai sfagnu sūnas). «Mēslot tās nevajag, taču, ja augam nebūs pieejami kukaiņi, tas jādara ar vājas koncentrācijas mēslojumu (vairāk slāpekļa). Mušām, jo īpaši mazajām augļu mušiņām, vajadzētu lidot uz vilinošo nektāru, bet, ja tā nenotiek, jāķer mušas pašiem un augs jābaro šādā veidā!»

Laistīt nepentes vajadzētu ar remdenu lietus ūdeni vai nostādinātu ūdeni, substrātu pastāvīgi uzturot viegli mitru. Liekajam ūdenim jārada iespēja brīvi notecēt. Augs jārasina ar mīkstu ūdeni.

Vasarā nepentēm vajadzīga līdzīga gaisa temperatūra kā tropos (ne zemāka par 20°C) un vidēji liels gaismas daudzums, taču jāsargā no tiešiem saulesstariem. Dažas nepentes spēj izturēt 10°C grādu temperatūrā, tomēr D. Grīviņa iesaka tās arī ziemā turēt siltumā.

Saracēnijas (Sarracenia) arī ir kukaiņēdāji augi. Visu gadu tās var turēt gaišā, saulainā, labi vēdināmā mēreni siltā vietā. Gan saracēnijām, gan nepentēm patīk mitrs gaiss, laistīšana un rasināšana ar mīkstu ūdeni, taču atšķirībā no nepentes saracēniju var turēt samērā vēsās telpās, vasarā pat ārā. Telpām visvairāk piemērota būs Sarracenia purpurea.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu