Latviešu mākslinieces — labākās sniega dizaina konkursā Japānā

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: withrow, CC licence

No Japānas saņemta informācija par sniega dizaina konkursa rezultātiem — arī šogad labāko dizaina darbu izstādē iekļauti divu latviešu mākslinieču darbi. Sniega dizaina konkursu reizi divos gados organizē Nakajas Ukičiro Sniega un ledus muzejs, un šā gada konkurss ir jau piektais pēc kārtas un otrais ar latviešu piedalīšanos.

Kā informē Sniega un ledus muzeja direktors Kenzo Kanda, šogad konkursam bija pieteikti 332 dizaina darbi, un Latvija ir nākamā valsts aiz Japānas konkursam pieteikto darbu skaita ziņā (278 pieteikumi no Japānas, 24 no Latvijas, 21 no Korejas un deviņi no citām dažādām valstīm). Konkursa «Zelta godalgu» ieguvis Isao Eguči par keramikas darbu «Snow Layer» («Sniega slānis»). Žūrija īpaši izcēlusi Latgales keramiķes un Līvānu mākslas skolas pasniedzējas Eleonoras Pastares veidotās «Leduspuķes» («Ice-flower»). Konkursa labāko darbu izstādē iekļauts viņas un vēl vienas latviešu mākslinieces Ērikas Mālderes darinājums — papīra dizaina lampa.

5. sniega dizaina konkursa labāko darbu izstāde norisināsies Japānā, Kagas pilsētā, Nakajas Ukičiro Sniega un ledus muzejā no 2009. gada 29. oktobra līdz 2010. gada 16. februārim. Kā informē muzeja direktors Kenzo Kanda, plakātā, kas veidots speciāli šai izstādei, redzamais bērns ir latviešu meitenīte Monta. Monta piedalījās sniega un ledus radošajās darbnīcās, kas tika organizētas Latvijas Dabas muzejā ar Kenzo Kandas tiešu līdzdalību izstādes «Sarunas ar sniegu un ledu — novērošana/iztēle mākslā un zinātnē» ietvaros 2005. gadā.

http://www.city.kaga.ishikawa.jp/yuki/index-e.html.

Jau ziņots, ka iepriekšējā sniega dizaina konkursā, kas notika 2007. gadā, augstāko atzinību ieguva tekstilmākslinieces Baibas Rīteres gobelēns «Savienojums» («Connection»).

Kagas pilsētā dzimušais zinātnieks Ukičiro Nakaja (1900–1962), kura vārdu nes Sniega un ledus muzejs, ir pirmais, kam laboratorijas apstākļos 1936. gadā izdevās izaudzēt sniega kristālu. Tāpēc arī konkursa mērķis ir darinājumu ar sniega un ledus formas vai parādības motīvu radīšana un popularizēšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu